Kotorvaroška Dolina

Volim svoje Sokoline

Datum: 28.8.2007.


...Vi ste svijetlost svijeta...ne može se sakriti grad koji leži na gori...


Marija Gospa Sokoljska je naša svijetlost koja ide pred nama i sa nama. Da nije nje naš život bi bio prazan. Lik njezin je lik majke koja nas okuplja oko sebe. I ove godine na Gospojinu ona nas je okupila u velikom broju, a koliko ja znadem.. do sada u najvećem, i to od najmanjih do najstarijih. Bilo je milina pogledati onaj silan narod. A tko bi nas mogao sakupiti ako ne Ona koja svoj pogled upravlja k nebu i kod svoga sina nas zagovara.Njezin pogled nas prati gdje god da krenemo, samo je potrebno da svoje srce otvorimo i zavapimo s vjerom za pomoć.
Silan je naš biskup Franjo Komarica koji je na Sokolinama predvodio Euharistiju. Zna s narodom plakati, moliti, smijati se...jednostavno zna kako svakom čovjeku biti utjeha i radost. Neka ga dragi Bog poživi još dugo godina, to mu želim u ime svoga sokoljskog naroda, koji ga jako voli i cijeni.
I ovaj puta u svojoj propovijedi bio je baš kao i uvijek srdačan i gostoljubiv da je mnoge rasplakao pa i one koji su došli na Sokoline iz znatiželje i radi izleta. Kad je počeo propovijed najprije se popeo na klupu, okrenuo se na sve četiri strane svijeta i rekao:“Kad sam vas vidio u ovolikom broju sad sam zaista ostao bez teksta i zaboravio što sam vam želio u propovijedi kazati..“ Oborio je glavu i od ganuća zaplakao, rasplakavši i sve nas. Nakon toga nas je pitao“Dragi moji, a što vas je natjeralo danas u ovo brdo da dođete i tko vas je ovdje pozvao u tolikom broju?“ Narod je vikao: „Gospa Sokoljska!“ Da, jedino ona dijeli sudbinu vas prognanika u ovih petnaest godina. Ona vas nije napustila premda je i ona morala bježati sa Sokolina pred onim zločincima. Vi ste djeca njezina, a ona se prva vratila u svoje napuštene Sokoline.“
Nakon toga biskup nas je pozvao da ne vjerujemo krivim bogovima, jer ima mnogo koji ne žele da se mi vratimo. I reče: „Čestitajte jedni drugima na ovom okupljanju oko nebeske majke, jer ovdje je među vama Kraljevstvo Božje, ovdje je moj i tvoj zavičaj, dragi moji vjernici. Hvala vam dragi roditelji što vodite i nosite svoju djecu ispravnim putem, a to je put vjere nebeskom Ocu u zagrljaj.Premda su danas mnogi ljudi poniženi i prevareni vi nemojte raditi protiv svoga naroda, svoje vjere, Crkve, domovine. Nikad nemojte zaboraviti gdje ste danas bili i šta ste doživjeli. Ne zaboravite svoje korijene i svoju Gospu koja se prva vratila u ove prelijepe Sokoline. Pozdravite sve svoje i ako Bog dade vidimo se druge godine.“
Vjernici su zaista bili oduševljeni ovim danom i rekli: Ovo duhovno bogatstvo moglo se doživjeti samo na našim Sokolinama. Zahvaljujem Gospi Sokoljskoj i svakom pojedinom koji je s vjerom došao da uzveliča ovo euharistijsko slavlje.
Gospe Sokoljska – moli za nas.

s. M.Margareta Vilus Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654