Kotorvaroška Dolina

Tako lijepe, a tako blizu - Bilice

Datum: 27.5.2009.


Nekoga ili nešto voljeti znači za to isto se dati, žrtvovati, odvojiti svoga vremena i posvetiti onome koji ga treba.

        Gledajući u posljednje vrijeme hrvatsku televiziju vjerujem da ste svi Vi kao i ja sam vidjeli nekoliko puta slogan, TAKO LIJEPA A TAKO BLIZU, a znate i sami da je to reklama našeg prekrasnoga mora za susjedne nam zemlje , bolje rečeno za ljude iz susjednih zemalja, asociralo me to na ovaj gore naslov kako već kaže tako lijepe a tako blizu-Bilice. Mogli bi nastaviti u produžetku a tako zapuštene, ostavljene i neposjećene. Za posjetu svoga rodnog kraja uvijek je vrijeme, ali opet ova današnja Nedjelja je ipak bila malo posebnija jer danas je u Bilicama bio tradicionalni običaj " BLAGOSLOV POLJA "   Ovaj prekrasan običaj naši fratri pokušavaju očuvati mada ne znam koliko će dugo uspjeti jer i ja sam prvi puta poslije rata sa njima slavio ovaj blagdan, a ove godine sam bio sa svojom obitelji jedan od malobrojnih sudionika. Nadam se da ću nakon ovogodišnjeg osjećaja zadovoljstva i ispunjenosti  ubuduće biti češći, a isto tako svoje makar najbliže suradnike i prijatelje zaraziti ovom pozitivnom energijom posjeta rodnom kraju na današnji blagdan.

 

            Nisam samo ja bio radostan koji sam slušao od fra Marka one riječi blagoslova koje nisam čuo nakon dugo godina, već i ovi moji nasljednici, moja djeca koja do sada nikada nisu niti vidjela, a niti čula za takve običaje. Malo su se zagledali dok nam je fra Marko dijelio da nosimo Križ, Svijeću, tri svijeće zajedno i svetu vodu.  Još čudnije im je bilo kad smo počeli hodati po groblju, a naš fratar spominjati svece da nas čuvaju koje inače rijetko gdje se i spominju. Hodajući kratko  zaustavili smo se na prvoj postaji i nakon uvodnih čitanja fra Marko uzima Križ i iz sveg glasa govori, gotovo se dere kao da nas ima puno groblje, a mogao bi nam i šapnuti svi bi ga čuli koliko nas je bilo " Po znamenju svetoga Križa od neprijatelja naših" a mi prisutni odgovaramo ¸¸ Oslobodi nas Gospodine¸, pa tako na sve četiri strane svijeta.  Uzima zatim jednu svijeću pa kaže " Od munje, grada i zla vremena,, a mi ponovno ,,Oslobodi nas Gospodine. Nastavlja tako dalje i uzima tri svijeće pa opet kaže " Od kuge, gladi i rata ,,, i još jednom mi odgovaramo,, Oslobodi nas gospodine,,. Na kraju uzima svetu vodu i kaže. " Da se dostojiš plodove zemlji dati i uzdržati,, a mi sada odgovaramo:“Tebe molimo usliši nas…“ Sve ovo smo izgovorili još tri puta to jest postaje su nam bile na četiri mjesta u groblju. Obišli smo tako naše groblje i polako se uputili u crkvu gdje smo nastavili misno slavlje.

 

            Fra Marko nam je u svojoj propovijedi posebno govorio o tome što je to ona istinska ona prava ljubav, što je to simbol ljubavi, što znači voljeti nekoga ili nešto. Između ostaloga je rekao simbol ljubavi nije nikakvo srce probodeno sa ovim ili onim već da je simbol ljubavi Križ. Nekoga ili nešto voljeti znači za to isto se dati, žrtvovati, odvojiti svoga vremena i posvetiti onome koji ga treba. A ja pitam sebe i sve nas, zar nije žrtva doći ovdje u Bilice na današnji dan na blagoslov polja kako sam gore već rekao, a kao dičimo se da volimo svoje Bilice. Mada mi ovdje i nije sve jasno kada se kaže blagoslov polja jer ako se još jednom vratimo na ove riječi koje je naš fratar izgovarao blagoslov treba i nama, a ne samo onim našim njivama. Pitam se kome će ga dati ako ne budemo dolazili, a nisam opet siguran da nam blagoslov ne treba. Završio je fra Marko svetu Misu, a onda smo se uputili na igralište kod škole gdje smo uz iće i piće ostali cijelo popodne.

 

            Bio je to jedan cjelodnevni izlet koji koji će ostati zauvijek zapisan u našim srcima kao prekrasan dan proveden u tako blizu i tako lijepim Bilicama.        

 
                                               
 
Mato Stipić dipl. inž.   Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 135.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, kolovoz 2023.

Datum: 8.8.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 134.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 21.4.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Na što ste najviše ponosni vezano za BiH?

Slika tjedna

IMG_20230903_174807