Kotorvaroška Dolina

Župa Sokoline nije više pusta

Datum: 19.5.2021.


prvi povratnici

Od domovinskog rata (1992) pa naovamo župa Sokoline je bila jedina (?) župa u BIH u kojoj  nitko ne živi. Obnovljeno je zadnjih 15 godina svega nekoliko obiteljskih kuća kao i župna crkva, župna kuća, filijala crkva u Jakotini i grobljanske kapelice. Početkom 2001. godine u selo Viševice bile su se vratile dvije žene. Ostale su svega nekoliko mjeseci jer su bile primorane zbog svoje sigurnosti ponovno tražiti spas u izbjeglištvu.
Od 2000. godine pa naovamo u župnoj crkvi svake Mlade nedjelje imamo svetu misu kao i proljetne blagoslove polja i svete mise po grobljima, svete mise za Svi Svete po grobljima i  treći dan Božića kada nas Ivani nakon svete mise časte ručkom.
Istina je da pred Veliku Gospu u župi bude dosta onih kojih prenoće pod šatorima ili pod vedrim nebom. Župa je bila pusta sve do početka ove godine. Obitelj Šubara (Josipa i Ivanko) za stalno vratili su se iz Austrije u svoju obiteljsku kuću koju su prije toga obnovili svojim sredstvima. Tako od ove godine župa Sokoline više nije pusta nego ima mladu obitelj koja prkosi svim nedaćama i problemima  te želi saviti svoje gnijezdo u svojoj kući i svojoj župi. Neka ih dragi Bog i naša zaštitnica Gospa Sokoljska čuvaju i prate u njihovim životima.
Fra Zoran Mandić, župnik
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 134.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 21.4.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 133.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 23.1.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Što vam predstavlja Uskrs?

Slika tjedna

received_623549766077407-vv