Kotorvaroška Dolina

Zlatna misa fra Jure Stipića

Datum: 20.8.2018.


fra Juro Stipić


Zahvalan Bogu za pedeset godina svećeničkoga služenja u zajedništvu s desetak braće svećenika, svoju zlatnu Misu, a ujedno i zlatni jubilej 50. godina svećeništva, u župi rođenja Blažene Djevice Marije i svom Kotor Varošu, proslavio je dobro poznati svećenik Fra Juro Stipić, trenutno u službi župnog vikara i duhovnog asistenta u Samostanu sv. Luke u Jajcu.
Na zlatnoj misi koja je slavljena pod geslom „ Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo“ (Lk 1,49), posve jasno propovijedao je pomoćni biskup banjalučki mons. Marko Semren. Koji je na slikovit način govorio o samom značenju i životu braće svećenika, te kako ih kao Božije sluge vidi sam papa. Bilo je baš dojmljivo, kao da je pripovjedač time želio ocrtati ili prikazati sam život i djelo našeg zlatomisnika Fra Jure.
On je njegov zlatni jubilej usporedio sa zlatnim bojama, a znamo da je zlatna boja ne samo boja vječnosti, već i sunca i sunčane svjetlosti. Što upravo možemo povezati sa svećeništvom koje nama običnim ljudima donosi sunce, i svjetlo nade, kao smisao na životnom putu, jer nam donosi Krista, koji je Svjetlo svijeta i Sunce pravde. Ma, tko zapravo može donijeti više svjetla od naših svećenika koji navještaju Evanđelje, dijele milost sakramenata“, rekao je, među ostalim, propovjednik. Dodavši kako ovim slavljem braća svećenici i svi vjernici žele Gospodinu zahvaliti za zlatomisnikovih prvih 50 godina djelovanja u raznim župama, u kojima su mnogobrojna djeca, mladi i odrasli vjernici preko njega smjelo primili Božje svjetlo, te je pozvao vjernike da se mole za svoje svećenike i nova duhovna zvanja, tako danas potrebna našoj katoličkoj Crkvi.
Zahvalivši Bogu na ovako lijepom danu, svojim roditeljima na rođenju, kumovima civilnom Iliji Šimunoviću i crkvenom jajačkom gvardijanu fra. Anti Šimunoviću, braći svećenicima, redovnicama s kojima je surađivao, svojim župnim i samostanskim suradnicima, mnogobrojnim rođacima i dobrom zdravlju, naš zlatomisnik fra Juro, posebno se Bogu zahvalio na svim vjernicima, koji su danas pristigli sa svih strana. Bio je posebno dirnut svojim kotorvarošanima, mnogobrojnim jajčanima i nama pougarcima, čih se dogodovština iz dana službovanja u našoj Župi sv. Ante Padovanskog, još dobro sjeća, poručivši da nas sve još nosi u srcu.
Čestitke zlatomisniku u ime biskupa banjalučkog i svoje osobno ime, uputio je mons. Marko Semren, čestitajući mu i naglasivši kako su ponosni na njega, jer je bio doista pravi pastir svojih vjernika, u ime župljana čestitku je i zahvalu uputio kotorvaroški župnik fra Zoran Mandić. Treba reći da je zaista svečano misno slavlje, svojim pjevanjem uveličao Zbor raseljanih kotorvarošana iz Kutjeva.
U prelijepoj i dobro ispunjenoj kotorvaroškoj ljepotici, među sedamstotinjak vjernika, posebno lijepo je bilo vidjeti kotorvarošane s fra Jurinim likom na majicama i ispisanim geslom na leđima, kao i dvije gospođe odjeveni u narodne kotorvaroške nošnje.
Slavlje je poslije mise nastavljeno na zajednički ručak, pod velikim šatorom postavljenim u crkvenom dvorištu, koje je zaista duhovito vodio fra Zoran Mandić, a pjevanjem uveličao nezamjenljivi jajački band Emily poznatiji kao Mara i Goran Pranjko.
Koliko je fra Juro među vjernicima bio omiljen, dalo se prepoznati i po velikom broju gostiju, koji su došli ne samo iz njegove rodne župe Kotor Varoša, Jajca, Dobretića, Zagvozda, Vidoševca, Okučana, nego i iz skoro svih ostalih župa u kojim je služio.
Od mnogih smo čuli da je istinski bio pravi pastir svojih vjernika, imao zdrav pristup u svom svećeničkom radu, pokazivao osjetljivost za običaje kraja u kojemu je služio, znao se družiti, radovati i smijehom privlačiti u crkvu ljude, kako djecu i mlade, tako i odrasle vjernike. Družio se s ljudima, posebno je znao i volio zapjevat bećarac, koji je i jučer zapjevao,, Nisu ovo bećeri, nit lole, već su ovo učenici franjevačke škole“.
Puno je vrijednoga i lijepoga među našim pougarcima zasijao, bio je nesebičan, vrijedan, odgovoran, mudar, intelektualan… Kao istinski Božji izaslanik iza sebe je ostavio trag čovječnosti, ljubavi i zajedništva…, rekli su mnogi vjernici s kojim smo razgovarali i župljani njegovi prijašnjih župa.
Najviše ga je iznenadio župnik i voditelj programa fra. Zoran, koji se zaista potrudio i prikupio dosta dogodovština iz fra. Jurinog svećeničkog službovanja, kojih je daleko najviše bilo iz našeg Pougarja, pa je među ostalom spomenuo i njegovo naknadno obraćenje sv. Anti Padovanskom. Poslije njegovog odlaska iz Dobretića, kada se nakon više godina izbivanja zavjetovao, napokon vratio, obilazio kip i crkvu, moleći se ovom velikom svetcu. U međuvremnu dobro ogladnio, te u hladovini ne daleko od izloženog kipa, pojeo kilogram mlade jagnetine, zatim zalio s nekoliko boca piva, pa veli sv. Anto maloprije sam ja obilazio oko tebe, a sad Ti obilaziš oko mene hahhaaaa.
Zlatomisnik fra Juro Stipić rođen je 19. svibnja 1944. godine u mjesnu Baština u uzornoj katoličkoj obitelji od oca Ilije i majke Anice, rođene Bilanović, koji su uz njega imali još troje djece, dvije sestre i jednog brata. Osnovnu školu pohađao je i završio 1959. u Kotor Varošu, sjemenište u Visokom 1963., potom dvije godine Bogoslovije u Visokom i zadnje dvije Teologije 1968. godine u Sarajevu.
Mladu misu imao je 18. kolovoza 1968 u Kotor Varošu, a potom prva Kapelanija u Petrićevcu, Jajcu, Ovčarevu, našim Dobretićima, potom Župnik u Dobretićima 6 godina, gdje je na Pougarce ostavio poseban dojam, poznavajući tada sve župčljane i obitelji u glavu, Tratinskoj, svom Kotor Varošu, Jajcu i svetištu sv. Ive u Podmilačju, Okučanima, Gvozdu 15 godina, Viduševcu i od 2016. godine u Samostanu sv. Luke u Jajcu, iako u mirovini još uvijek aktivan i vrijedan, obavlja sve poslove kako veli gvardijan.
Nakon svečanog misnog slavlja i zlatnog jubiljeja Fra Juri od srca čestitamo, zahvalni Bogu za njegov svećenički jubilej i sve dobro što je dosada učinio! Ujedno mu želimo još puno godina dobroga zdravlja i plodonosnog služenja Bogu i narodu. Sve u svemu, mislim da se zlatni jubilej ne može novcima platiti, već zlatnu misu treba istinski doživjeti i svoju sreću i zadovoljstvo, podijeliti s drugima, što smo jučer i vidjeli na licu našeg zlatomisnika fra Jure Stipića.
 Bare
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831