Kotorvaroška Dolina

Zavjetno hodočašće u Lurd

Datum: 13.2.2018.


Sesvetska Sopnica/Zagreb, 13. veljača 2018.
 Župe zagrebačke nadbiskupije Sesvetska Sela i Sesvetska Sopnica su zajednički organizirale zavjetno hodočašće u najveće marijansko svetište u Lurd u Francuskoj, koje je trajalo od petka, 09. veljače 2018. , pa sve do nedjeljnih večernjih sati, 11. veljače kada se grupa od 180 hodočasnika sretno i zadovoljni vratili svojim domovima. Ovim hodočašćem vjernici su željeli Majci Božjoj Mariji zahvaliti za sve milosti koje su kao vjernici i njezini štovatelji primili po njezinu zagovoru i ujedno proslaviti blagdan Gospe Lurdske, Svjetski dan bolesnika.
Zavjetnom zajedništvu hodočasnika ovih dviju župa pridružila se i skupina hodočasnika rodom iz župe Kotor Varoš, predvođeni kotorvarošaninom, samostansko-župnim vikarom fra Stipo Karajicom iz Sesvetske Sopnice kod Zagreba.     
  Hodočasnici su trodnevnim boravkom u Lurdu mogli posjetiti znamenitosti svetišta, počevši od Bazilike svete Krunice, Kriptu i Baziliku Bezgrešnog Začeća, zatim mjesta vezana uz život sv. Bernardice Soubiros; rodnu kuću - mlin Boly, zatvor – Cachot gdje je živjela njezina obitelj, župnu crkvu Srca Isusova gdje je krštena sv. Bernardica i primila sv. Pričest, vrata sv. Mihaela i sv. Josipa, arkade, Grotto – špilju ukazanja. Poseban molitveni i zavjetni osjećaj pobožnosti bilo je drugi dan boravka, sudjelovanje na Križnom putu, obredu vode i zajedničkoj marijanskoj procesiji sa svijećama u večernjim satima.
Kruna zavjetnog hodočašća bilo je sudjelovanje na Internacionalnoj Svetoj misi u podzemnoj bazilici pape Pia X. koju je predslavio kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni tajnik Sinode biskupa u Rimu, u nazočnosti oko 30000 hodočasnika-vjernika i preko 500 svećenika pristiglih iz cijeloga svijeta. Na kraju mise je biskup Jacques Benoit-Gonnin u nedjelju, na Svjetski dan bolesnika objavio "čudesno" izliječenje teško invalidne francuske redovnice Bernadette Moriau (69) nakon hodočašća u svetište Lurd 2008. godine, što je 70. „čudo“ koje je Crkva priznala u Lurdu tijekom posljednjih 160 godina. Sestra Bernadette Moriau je rođena na sjeveru Francuske 1939. i od 1966. je patila od bolova u kralježnici. Niti nakon četiri operacije nije mogla raditi kao bolničarka niti hodati bez poteškoća. U srpnju 2008. sudjelovala je u hodočašću u Lurdu, gdje je primila sakrament bolesnima. Po povratku 11. srpnja 2008. Je doživjela neuobičajene osjete i unutarnji glas joj je rekao da skine sve aparate, korzet i udlagu, prema tekstu biskupije. Istog dana sestra Bernadette je prekinula sva liječenja. "To naglo, trenutačno i potpuno trajno izlječenje i dalje je neobjašnjivo prema našim sadašnjim znanstvenim spoznajama, pa je mons. Jacques Benoit-Gonnin proglasio izvanrednim i čudesnim, a božansko obilježje izlječenja sestre Bernadette Moriau je postignuto posredovanjem Djevice Marije", prema tekstu biskupije Beauvaisa.
Na polasku iz Svetišta prema zračnoj luci usputno je bilo posjetiti Bartres, mjesto nedaleko od Lurda, gdje je Bernardica živjela kao pastirica kod svoje stare dadilje Marie Lagues i posjet župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja iz 14. st. pod zaštitom UNESCO, gdje se čuvaju relikvije i prvo pismo koje je napisala Bernardica.     
  Svakodnevnim slavljima Svetih misa, služenjem i pjesmom koje su nam omogućivali naši duhovni pastiri vlč. Antun, vlč. Ljubo, vlč. Maks, vlč. Božidar, vlč. Vladimir i fra Stipo stvoreno je snažno duhovno ozračje zajedništva koje je uvelike pomoglo usvojiti sve dragocjene poruke mjesta koja smo pohodili i dublje se povezali s porukama koje je sv. Bernardica primila od Majke Božje Marije, zajedničke nam nebeske zaštitnice.
Pet je osnovnih znakova Lurda: Voda, stijena, svjetlo, mnoštvo, bolesni. Lurd je bio mali trgovački gradić smješten u podnožju Pirineja u kojem se najviše isticao utvrđeni dvorac. Lurd, gdje se Djevica Marija ukazala 1858. godine Bernardici Soubiros, postao je jedno od glavnih odredišta katoličkih hodočašća u svijetu i razvio se u veliko turističko odredište kao Marijansko svetište. Danas Lurd broji oko 17000 stanovnika, ima preko 400 hotela i sposoban je prihvatiti između 5 i 6 milijuna hodočasnika i turista svake godine. To je mjesto molitve, pokore, mira, milosti i čudesa.  
                                                                                                                                                                                     Petra Pranjić
 
 
Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831