Kotorvaroška Dolina

Veliki Tjedan

Datum: 21.4.2017.


U dane Velikog tjedna  svete mise i svi obredi održani su i u župama Kotor Varoš i Vrbanjci.

 


Veliki  četvrtak je spomendan Kristove posljednje Večere i ustanovljenja euharistije, kao i svećeničkog reda. Posljednji je dan korizme i početak svetog trodnevlja. Navečer se slavi misa Večere Gospodnje, a prije sv. mise se isprazni svetohranište. Crkvena zvona tada zazvone posljednji put do Vazmenog bdijenja.
Na Veliki petak  nema sv. misa ali zato imaju obredi Velikog petka koji se sastoje od Službe riječi (muka), čašćenje Križa (otkrivanje i ljubljenje Križa) i sv. pričesti. Za vrijeme ljubljenja Križa daju se prilozi koji se prosljeđuju preko Biskupije za Sv. Zemlju.
Velika subota  je dan koji je spomen na Kristov počinak u grobu. Tijekom dana vjernici dolaze na uređeni grob Isusa Krista i u tihoj molitvi sjećaju se njegove smrti i ukopa.
Vazmeno bdijenje počinje paljenjem i blagoslovom ognja u blizini crkve, te paljenjem uskrsne svijeće od vatre tog ognja. Dok ulazi u zamračenu crkvu, sliku groba, svećenik govori tri puta: „Svjetlo Kristovo!“, a vjernici odgovaraju: “Bogu hvala!“ i pale svoje svijeće sa uskrsne svijeće. Potom se čitaju biblijska čitanja,  Evanđelje, pale se svijeće na oltaru i prvi puta zazvone zvona od Velikog četvrtka do se pjeva Slava. Vjernike ispunja istinska radost – jer je Krist uskrsnuo i pobijedio smrt!
Sve dane Velikog tjedna mnoštvo je vjernika  prisustvovalo svetim misama i obredima koji su pristigli iz Hrvatske i inozemstva. Bilo je zbilja prelijepo vidjeti sjaj svijeća u mnoštvu vjernika.
U dane Velikog tjedna  svete mise i svi obredi održani su i u župama Kotor Varoš i Vrbanjci.
fra Zoran
fra Juro Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654