Kotorvaroška Dolina

Veličanstveni skup u Baščini 14.11.2015. godine

Datum: 16.11.2015.


 
Sveti Nikola, tolikim si svojim štovateljima pritekao u pomoć u različitim potrebama i tako ih utješio i obradovao. Molim te da i meni pomogneš u mojoj potrebi  i tako me utješiš i obraduješ. Isprosi mi od Boga milost…, ako je to na veću slavu Božju i moje spasenje. AMEN
 
Danas je spomendan sv. Nikole Tavelića i dovoljan razlog da se okupimo na bašćinskom grbglju (Petrušića groblju) i svetom misom proslavimo taj dan. Početak je zakazan u 11 sati a već u 10 su neki počeli dolaziti po prekrasnom sunčanom vremenu. Prava idila. U miru smo obišli sve grobove naših dragih i milih, zapalili svijeće koje su se ugasile a donijeli i nove. Bio je to susret živih i mrtvih.
            Misa je počela najavom zvona a pred oltarom se okupilo nas tridesetak. I klupe smo iznijeli. Kako smo bili ponosni kad nam je fra Anto u propovijedi objasnio da je sv. Nikola prvi proglašeni svetac iz redova hrvatskog naroda. Kako je jedno vrijeme boravio u Bosni nije isključeno da nije prošetao i ovim krajem navješćujući Božje Evanđelje. Dok misa traje lagani lahor dolazi sa Oplazina, šeće padinama, zaviruje u bilčanske i baščinske šumarke i našu radost odnese dole u dolinu po čitavoj kotlini.
Kada je završio susret pred tom prekrasnom bazilikom, kapelicom koja je ponos svih bašćinaca ma gdje se nalazili, prešli smo na bratsko druženje ispred groblja. Među ostalim probali smo fra Antinu rakiju. Odnekud se pojavio Gile sa tridesetak bureka, toplih i svježih, a mi jedva dočekali. Pive i soka nije nedostajalo. Dok nam se maste brade a nekima i brkovi, čavrljamo o svakakvim dogodovštinama a posebno o pečenju rakije. Kad nas je fra Anto obavijestio da nas je burecima i pićem počastio Jako Jelušić a preko njega svi Bašćinci radosti nije bilo kraja jer smo tada znali da je s nama cijeli Kotor Varoš. I zapjevali smo „pjevaj mi pjevaj sokole“!
Na rastanku stisak ruke i obećanje da ćemo se ako Bog da i sutra susresti na misi na mladu nedjelju u čaršiji, a i na Sokolinama.
Svima koji misle na nas uzvraćamo pozdravom. Vole vas vaši kotorvarošani uz najljepše želje ovdje sa Baštine.
 
      Mato Kljajić (Pejavić)
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 136.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, listopad 2023.

Datum: 6.11.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0004