Kotorvaroška Dolina

Veličanstveni skup u Baščini 14.11.2015. godine

Datum: 16.11.2015.


 
Sveti Nikola, tolikim si svojim štovateljima pritekao u pomoć u različitim potrebama i tako ih utješio i obradovao. Molim te da i meni pomogneš u mojoj potrebi  i tako me utješiš i obraduješ. Isprosi mi od Boga milost…, ako je to na veću slavu Božju i moje spasenje. AMEN
 
Danas je spomendan sv. Nikole Tavelića i dovoljan razlog da se okupimo na bašćinskom grbglju (Petrušića groblju) i svetom misom proslavimo taj dan. Početak je zakazan u 11 sati a već u 10 su neki počeli dolaziti po prekrasnom sunčanom vremenu. Prava idila. U miru smo obišli sve grobove naših dragih i milih, zapalili svijeće koje su se ugasile a donijeli i nove. Bio je to susret živih i mrtvih.
            Misa je počela najavom zvona a pred oltarom se okupilo nas tridesetak. I klupe smo iznijeli. Kako smo bili ponosni kad nam je fra Anto u propovijedi objasnio da je sv. Nikola prvi proglašeni svetac iz redova hrvatskog naroda. Kako je jedno vrijeme boravio u Bosni nije isključeno da nije prošetao i ovim krajem navješćujući Božje Evanđelje. Dok misa traje lagani lahor dolazi sa Oplazina, šeće padinama, zaviruje u bilčanske i baščinske šumarke i našu radost odnese dole u dolinu po čitavoj kotlini.
Kada je završio susret pred tom prekrasnom bazilikom, kapelicom koja je ponos svih bašćinaca ma gdje se nalazili, prešli smo na bratsko druženje ispred groblja. Među ostalim probali smo fra Antinu rakiju. Odnekud se pojavio Gile sa tridesetak bureka, toplih i svježih, a mi jedva dočekali. Pive i soka nije nedostajalo. Dok nam se maste brade a nekima i brkovi, čavrljamo o svakakvim dogodovštinama a posebno o pečenju rakije. Kad nas je fra Anto obavijestio da nas je burecima i pićem počastio Jako Jelušić a preko njega svi Bašćinci radosti nije bilo kraja jer smo tada znali da je s nama cijeli Kotor Varoš. I zapjevali smo „pjevaj mi pjevaj sokole“!
Na rastanku stisak ruke i obećanje da ćemo se ako Bog da i sutra susresti na misi na mladu nedjelju u čaršiji, a i na Sokolinama.
Svima koji misle na nas uzvraćamo pozdravom. Vole vas vaši kotorvarošani uz najljepše želje ovdje sa Baštine.
 
      Mato Kljajić (Pejavić)
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 134.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 21.4.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 133.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 23.1.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Na što ste najviše ponosni vezano za BiH?

Slika tjedna

facebook_1684145565190_7063818480662208151