Kotorvaroška Dolina

U Hvaru otvorena Godina i proslavljen blagdan sv. Prošpera

Datum: 14.5.2020.


Hvar, 11.  svibnja 2020.                                                       U povodu 350. obljetnice od dolaska relikvija sv. Prošpera, suzaštitnika Hvara i Hvarske biskupije, u hvarsku katedralnu župu, u Hvaru je u nedjelju, 10. svibnja otvorena Godina sv. Prošpera koja će trajati do 10. svibnja 2021. Svečano večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje, kojim je započela i proslava blagdana sv. Prošpera, predvodio je hvarski biskup Petar Palić.
U koncelebraciji su sudjelovala sedmorica svećenika, među kojima su bili generalni vikar i župnik Jelse don Stanko Jerčić i hvarski župnik don Toni Plenković. Pri oltaru su posluživali članovi bratovština Sv. Križa i Sv. Nikole koji su se brinuli da svečanost bude u skladu s odredbama i preporukama nadležnih institucija u vezi s vjerskim okupljanjima. Među njima su bili umirovljeni biskup Slobodan Štambuk i bogoslov Hvarske biskupije Ivan Brstilo. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi katedralnog zbora pod ravnanjem maestre Klare Milatić i uz orguljsku pratnju profesora Tomija Domančića.
Biskup Palić je na početku misnog slavlja sve srdačno pozdravio i istaknuo svoju uskrsnu radost zbog ovog slavlja uoči blagdana sv. Prošpera čije su moći prije 350 godina došle u Hvar i Hvarsku biskupiju. „U ovoj misi na poseban način želimo moliti za cijelu našu biskupiju i za naš grad Hvar. Na osobiti način pozivam vas da molimo za naš Brač, kako bi i ova kušnja, u kojoj se na poseban način oni nalaze ovih dana, doista jednom bila prošlost. Vjerujemo da će nam u tome pomoći i zagovor sv. Prospera“, rekao je biskup Palić.
Govoreći o Godini sv. Prošpera, biskup je u homiliji istaknuo: „Započinjemo godinu u kojoj ćemo se spomenuti jednog važnog događaja iz povijesti naše biskupije. Sljedeće godine, naime, navršit će se 350 godina od dolaska relikvije sv. Prošpera u grad Hvar. Potaknut međuljudskim odnosima u gradu, vođen Duhom Božjim, u pastirskoj brizi za povjereni mu puk, hvarski biskup Ivan Andreis se 1671. godine uputio u Rim iznijeti papi Klementu X. poteškoće s kojima se susretao u svome pastoralnom djelovanju. U Rimu je iz katakombi sv. Priscile dobio relikvije tijela sv. Prošpera, ranokršćanskog mučenika. Te su relikvije položene na glavni oltar hvarske katedrale, da bi 1674. godine sv. Prošper jednoglasnim odlukama Velikoga vijeća hvarske komune i katedralnog kaptola s biskupom bio proglašen suzaštitnikom grada Hvara i cijele Hvarske biskupije. Od tada pa sve do danas, u svim uvjetima i okolnostima, sveti Prošper zagovara, štiti i pomaže grad Hvar, Hvarsku biskupiju i sve njezine stanovnike u njihovom svekolikom napretku“, rekao je biskup Palić koji je, nakon otpjevane himne sv. Prošperu i molitve koja će se u njegovoj godini moliti njemu u čast, otvorio raku sv. Prošpera.
Uslijedilo je cjelonoćno biblijsko bdjenje u katedrali, u kojemu su biskupi Palić i Štambuk te svećenici i župljani Hvara čitali sva četiri evanđelja i Djela apostolska. Bdjenje je započelo svečanim unošenjem Sv. pisma kojega su s upaljenim svijećama pratili biskupi Palić i Štambuk, svećenici i čitači koji su se tijekom noći izmjenjivali u čitanju u kapeli Sv. Prospera, a sve je čitavu noć prenosio mjesni radio.
Na početku biblijskog bdjenja hvarski župnik don Toni Plenković spomenuo je knjigu Nehemijinu u kojoj se govori kako je izraelski narod nakon bolnog babilonskog progonstva u središtu Jeruzalema javno čitao knjigu Zakona. Također je spomenuo kako je uskrsli Krist dvojici učenika koji su s njim hodali prema Emausu „otvorio pamet da razumiju Pisma“.
„Hvala ti Gospodine za milost ove noći. Hvala ti za svih ovih 49 ljudi koji će se do jutra izmijeniti u čitanju tvoje Riječi. Hvala ti za sve one koji će noćas otvoriti srca dok slušaju Riječ, bilo ovdje, bilo slušajući prijenos iz svoje katedrale preko radio prijemnika u svojim domovima“ rekao je župnik Plenković i zamolio biskupa Palića da molitvom započne tu svetu noć Božje riječi, blagoslovi čitatelje i slušatelje, a potom prvi počne čitati.
Bdjenje je završeno sutradan, na blagdan sv. Prospera, u ponedjeljak 11. svibnja, čitanjem završetka Djela apostoliskih, kojeg je čitao umirovljeni biskup Slobodan Štambuk, zahvalnom pjesmom „Tebe Boga hvalimo“ i jutarnjim euharistijskim slavljem koje je predvodio generalni vikar don Stanko Jerčić koji je u propovijedi citirao odlomak iz Proglasa hvarskog biskupa Petra Palića u povodu Godine sv. Prošpera i 350. obljetnice dolaska relikvije sv. Prošpera u Hvar. Potom se osvrnuo na povijest kršćanskog slavljenja svetaca i osobito na štovanje relikvija, tj. tjelesnih ili uopće materijalnih ostataka svetaca, prvenstveno svetih mučenika.
Nije se ustručavao „nešto više reći o toj, osobito kroz Srednji vijek, pravoj pomami kršćana za relikvijama, o bezočnoj trgovini, osobito križara, koji su svašta podvaljivali lakovjernim pobožnim kršćanima, o legendama koje su u stilu novijih filmova znanstvene fantastike stvarali priče u koje su se kako-tako uklapale svete relikvije, osobito one vrlo 'egzotične' i 'nevjerojatne'. Ipak, ako mislimo da smo mi u tom pogledu jako odmakli od „mračnog Srednjeg vijeka“, nismo u pravu: u naše vrijeme krade se iz groba Charlija Chaplina i Elvisa Presleya… a na licitacijama basnoslovne svote padaju za krpice kojekakvih filmskih zvijezda“,  pojasnio je don Stanko i napomenuo: „Hvarani su se svom svecu suzaštitniku molitvama posebno utjecali u teškim vremenima, tako su se 1836. u doba kolere svecu usrdno molili i zavjetovali se da će za sv. Prošpera načiniti mramornu raku, što je i izvršeno 1859. godine. Uz novu raku postavljena su dva kipa koji predstavljaju Vjeru i Postojanost. Podno kipa Vjere piše: 'Felicitati mvndi non credo – Sreći svijeta ne vjerujem', a pod onim Postojanosti 'Adversitati mvndi non cedo – Pred protivštinama svijeta ne uzmičem'! Evo što nam je moliti od svetog Prošpera za istinski prosperitet: dar vjere i postojanosti – da ne vjerujemo previše sreći svijeta, a pred mnogovrsnim njegovim protivštinama da ne uzmičemo“, poručio je don Stanko, izmolivši na kraju misnog slavlja molitvu koja će se moliti u Godini sv. Prošpera.
Don Stanko je misu slavio s hvarskim župnikom don Tonijem Plenkovićem. Liturgijsko pjevanje uz orguljsku pratnju predvodio je prof. Tomi Domančić s Marijanom Domančić i Marijom Tomičić. 
Središnje blagdansko misno slavlje u večernjim satima predvodio je biskup Palić koji je u propovijedi, između ostaloga, rekao: „Svijet mrzi kršćane, posebno kada su ozbiljni, autentični kršćani. Naravno, ne cijeli svijet. Ali postoji 'svijet' koji se protivi Kristu“.
„Povijest Crkve nam svjedoči da su kršćani mnogo puta bili podvrgnuti progonu i nasilju, mržnji i zlobi. Svi s pravom mislimo na mučenike iz prva tri stoljeća Crkve, koji su tražili od cara da mogu ispovijedati svoju vjeru u Gospodina Isusa. Pred očima nam je i naš zaštitnik sv. Prošper. U njegovu su se životu ispunile Isusove riječi o progonstvu i mržnji. Ne smijemo zaboraviti, braćo i sestre, i današnje mučenike, koji su progonjeni zbog svoje pripadnosti Kristu i kršćanskoj vjeri. Možda danas nije 'politički korektno', govoriti o progonima kršćana, ali ne može se biti korektan dokle god se bilo gdje gaze prava jednih na štetu drugih. Prema indeksu progona, danas u 50 zemalja na svijetu, velikom i ekstremnom progonu izloženo je oko 260 milijuna kršćana. Žestoka mržnja okrenuta je prema Isusovim učenicima svih vremena, nasilna i ubojita mržnja koja dolazi iz 'svijeta', odnosno od onih koji ne primaju i ne žele svjetlost i radije prebivaju u tami. 
Tajna je to koju također doživljavamo u sebi: suočeni s činjenicom da možemo izabrati svjetlost, često se odlučujemo za tamu. To je ta osobna baština svakoga čovjeka, koju teološkim rječnikom zovemo 'istočni/iskonski grijeh', onaj tamni dio koji nastaje zajedno s nama i protiv kojega se moramo boriti cijeli život“, rekao je biskup Palić, dodajući:
„Započeli smo Godinu sv. Prošpera. Ova godina koja je pred nama trebala bi biti godina obnove našega duha, naših djela, našega života, naših životnih ljestvica vrijednosti. Teško je letjeti na krilima stare slave, jer krila postanu troma i izgube zamah. Potrebna su nam nova krila, koja će uzdići naš duh da u današnjem vremenu budemo iskreni i vjerodostojni svjedoci Isusa Krista kao što je to sv. Prošper bio u svom vremenu. Nemojmo se bojati svetosti i kršćanskih vrijednosti. Ohrabreni euharistijom koju blagujemo, 'hrabro, blago i s poštovanjem, dobre savjesti' svjedočimo da pripadamo Isusu Kristu. Neka to bude vidljivo osobito u našem životu“, poručio je biskup Palić.  
Koncelebrirala su devetorica svećenika, među kojima je su bili generalni vikar don Stanko i hvarski župnik don Toni Plenković. I ovaj put pri oltaru su posluživali članovi bratovština Sv. Križa i Sv. Nikole. Među njima je bio biskup Štambuk. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi katedralnog zbora pod ravnanjem maestre Klare Milatić i uz orguljsku pratnju profesora Tomija Domančića. 
Nakon misnog slavlja preko Trga Sv. Stjepana I., pape i mučenika, prošla je veličanstvena tradicionalna procesija. 

Stipo Marčinković

 

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831