Kotorvaroška Dolina

Tradicija šaranja

Datum: 5.4.2022.


Tradicionalno šaranje uskršnih jaja u Hrvatskom Domu Wels

 Tradicionalno šaranje Uskršnjih jaja u Hrvatskom domu u Welsu se održalo i ove godine. U nedjelju 04.04 2022 u prostorijama Hrvatskog  Doma sastale su se bake, majke, kćerke, unuke, djedovi, očevi iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine da svojim vrijednim rukama pokažu umijeće šaranja i bojenja uskršnih jaja(pisanica). Neopisiv je doživljaj vidjeti toliko različitih mustri i prelijepih šara koje se nanose šaraljkama prirodnim voskom na jaja koja se nakon toga boje u predivnim bojama. Odaziv je bio više nego očekivan. Preko 70 vrijednih i maštovitih žena, djece i muških su satima iznosili svoje vještine da daju svakom našaranom jajetu njegovu orginalnost.
Našarano je i obojeno 500 jaja. Sva jaja su rasprodata i novac ide u humanitarne svrhe. Da bi bilo dovoljno šaraljki za sve svake godine se pobrine Marinko Mandušić. Kroz ovih par godina ih je napravio preko 600 komada. Da bi svako jaje bilo lijepo našarano svojim dugogodišnjim znanjem i talentom pobrinila se baka Ivka Jelušić. A da dođe do finalne obrade i bojenja tu dužnost imala Katica Škrobić.
Organizaciju i logistiku su vodile dvije vrijednice Anita Budimir Kljajić i Mirjana Marković. Svaka čast i pohvala za sve sudionike ove hvale vrijedne humanitarne akcije.
 I na kraju nije bitno što je starije jaje ili kokoš. Bitno je da se tradicija ne izgubi.
 
                                                                Sretan Uskrs! 
 
Zlatko Markovic Zlaja
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 134.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 21.4.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 133.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 23.1.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Na što ste najviše ponosni vezano za BiH?

Slika tjedna

facebook_1684145565190_7063818480662208151