Kotorvaroška Dolina

Tijelovo ili Brašančevo

Datum: 21.6.2019.
prisutasn veći broj vjernika

 
Tijelovo se u nekim hrvatskim krajevima zove i Brašančevo, a naziv potječe iz 18. stoljeća. Riječ Brašančevo dolazi od riječi brašno, od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovo Tijelo. Blagdan je ujedno spomen na ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri, na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista.
U danima Velikog tjedna, odnosno tjedna uoči Uskrsa, nisu primjerene nikakve svečanosti te je zbog toga Tijelovo dobilo termin na prvi četvrtak po okončanju uskršnjeg razdoblja.
U crkvama i svetištima organiziraju se i Tjeolovske procesije. Prva Tjelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.
Mi smo imali svete mise na taj dan u Zabrđu i Kotor Varošu. U župi Vrbanjci taj dan bila je sv. Misa i blagoslov polja na groblju u Draguljićima. Kako je inače taj dan neradni u Hrvatskoj i drugim Europskim zemljama bio je okupljen uobičajeni broj vjernika na svetim misama.
Viki
 
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 136.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, listopad 2023.

Datum: 6.11.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 135.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, kolovoz 2023.

Datum: 8.8.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Slavite li Božić

Slika tjedna

IMG-20231102-WA0003