Kotorvaroška Dolina

Tijelovo ili Brašančevo

Datum: 17.6.2020.


Svečano smo proslavili blagdan Tijelova


Blagdanom Tijelova želimo obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom.
Svake godine devetog četvrtka nakon Uskrsa slavi se Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, odnosno Tijelovo, jedan od značajnijih blagdana u katoličkoj liturgijskoj godini. Taj je blagdan itekako važan za Katoličku crkvu jer je riječ o svetkovini u spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak.
Obilježavanje Tijelova ima i druge motive. Naime, početkom drugog tisućljeća počela je opadati učestalost pričešćivanja. Posebnu je važnost tada dobivalo pokazivanje svete Hostije. Podizanje je postalo jedan od ključnih dijelova euharistijskog slavlja te je bilo najvažnije vidjeti podignutu Hostiju. 
I mi smo kao i svake godine na Tijelovo slavili sv. Misu u kotorvaroškoj crkvi. Okupio se veći broj vjernika (vidjelo se da su mnogi došli iz inozemstva). Misno slavlje predvodio fra Pero Karajica ravnatelj KSA u Sarajevu uz koncelebraciju župnika  fra Zorana Mandića.
Taj dan imali smo i blagoslov polja i sv. Misu u Bašćini. Bašćinci su stigli i bez obzira na hladno i pomalo kišno vrijeme vjernici su poslije svete mise ostali na ručku. Takav običaj da se „užnari“ dočekaju.
Viki
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831