Kotorvaroška Dolina

Svijećnica i Sveti Blaž

Datum: 4.2.2020.


Na svijećnicu  smo imali i blagoslov grla  u  narodu poznato kao “grličanje”.



U nedjelju 02.02.2020. godine obilježili smo blagdan Prikazanja Gospodinova, Svijećnica ili Kalandora, a slavi se 40 dana nakon Božića. U povodu tog blagdana u svim se crkvama slave svete mise i blagoslivljaju svijeće. Vjernici u crkvu donose svijeće na blagoslov. Pored svijeća vjernici donose i jabuke, peciva  i drugo što žele blagosloviti.
U obitelji se ta svijeća pali u različitim prilikama:na velike blagdane, u vrijeme oluje i grmljavine, stavlja se i u ruku umirućemu kao ohrabrenje i znak nade u vječni život, ali se pali i u drugim situacijama.
Na svijećnicu  smo imali i blagoslov grla  u  narodu poznato kao “grličanje”. Kako je bila nedjelja i dosta vernika taj dan župnik je obavio i obred grličanja.
Na dan samog sv. Blaža 03.02.2020. godine u crkvi smo imali svetu misu gdje je obavljen obred “grličanja”. Svake godine po svim crkvama dijeli se blagoslov grla, po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: “Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i od svakoga drugoga zla!” Taj je blagoslov takozvana blagoslovina naše Crkve. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.
Viki Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 135.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, kolovoz 2023.

Datum: 8.8.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 134.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 21.4.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Na što ste najviše ponosni vezano za BiH?

Slika tjedna

IMG_20230903_174807