Kotorvaroška Dolina

SVI SVETI I DUŠNI DAN 2015.

Datum: 6.11.2015.
Smrt. Vječita misao. Prijatelj iz djetinjstva. Nasušna hrana mojih dana i mojih noći. Pritajena klica svijesti u našim zaboravima. Jedino stalno i vječito prisustvo u nama.
 Svetkovina Svih Svetih i Spomen svih vjernih mrtvih su posebni dani za nas kršćane. Spominjemo se svoje ljudske ograničenosti s jedne strane i neslućenih dosega s druge. Ono o čemu mnogi sanjaju, za što su spremni i „dušu vragu prodati“ – besmrtnost – onima koji u Krista i Kristu vjeruju je „na dohvat ruke“. Samo slijediti program Božjega kraljevstva – Isusov Govor na gori. Za naše ratom opustošene i raseljene krajeve ovo je još jedna u nizu prigoda da se posjeti rodni kraj i zahvali Bogu za ono najveće naslijeđe koje su nam naši preci ostavili – naslijeđe vjere u Boga u krilu Katoličke Crkve.
Tako, u vikendu 31. listopada i 1. studenoga ove godine u našem kotorvaroškom kraju imali smo svete Mise na svih 18 naših grobalja. Uz domaće župnike, fra Antu Šimunovića i fra Marka Bandala u pomoć su priskočili Fra Pero Karajica, Vlč. Slavo Grgić, Fra Vinko Marković i fra Zoran Mandić. U subotu, 31. listopada imali smo potpunu sliku stvarnosti našega ljudskoga života. Na devet grobalja smo slavili sv. Mise za sve naše pokojne, imali smo jedno vjenčanje, krštenje i jedan sprovod - slika ljudskoga života u jednome danu ... Također, u nedjelju, 1. studenoga imali smo Mise na ostalih devet grobalja. Na svim grobljima bio je pristojan broj vjernika a također bilo je i onih koji se nisu mogli uklopiti u raspored Misa ali su obišli grobove svojih najmilijih.
Samo bih još napomenuo slijedeće. Hvala svima vama koji istinski držite do naših svetinja, što se s punom odgovornošću odnosite prema našim grobljima koja su za nas uistinu sveta mjesta. Sada kada su nam groblja uglavnom lijepo uređena, potrebno je samo to lijepo održavati.
Fra Anto Šimunović


  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654