Kotorvaroška Dolina

Sv.leopold Bogdan Mandić

Datum: 15.5.2015.


za proslavu sv. Leopolda pripremali smo se trodnevnicom


Mali rastom, ali velik duhom, Leopold Bogdan Mandić je rođen u Herceg Novom (Boka Kotorska) u Crnoj Gori, a njegovi preci su podrijetlom iz Bosne, odakle pred Turcima sele u Zakučac (Omiš) da bi svečev djed došao u Boku. Proveo je 40 punih godina u svojoj ispovjedaonici u kapucinskom samostanu u Padovi, gdje je umro i pokopan.  Postupak za proglašenje blaženim započeo je već 1946. godine. Tijelo mu je neraspadnuto preneseno s gradskog groblja u kapelicu do crkve, u kojoj je trajno ispovijedao. Blaženim ga je proglasio 1976. g. papa Pavao VI, a svetim ga je 1983. proglasio papa Ivan Pavao II. Zahvaljujući kapucinima, njegov kult se održava među Hrvatima pa svetišta njemu posvećena postoje u Osijeku i Maglaju u Bosni, a od nedavno i u Zakučcu, u poljičkoj župi Priko-Omiš. Tako je naša filijalna crkva u Zabrđu posvećena ovome dragom nam svecu.
I ove godine smo se za proslavu sv. Leopolda pripremali trodnevnicom u sklopu koje smo imali i svibanjsku pobožnost našoj Nebeskoj Majci. Na misnom slavlju 12. Svibnja bilo je nazočno oko 90 vjernika. Fra Marko je u propovijedi istakao dva posebna područja života i djelovanja sv. Leopolda – sakramenat pomirenja i ekumenizam.
Kao i prošlih godina, poslije sv. Mise sami smo sebe počastili jednom skromnom zakuskom i u lijepom raspoloženju se razišli svojim kućama.
fra Anto Š. Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654