Kotorvaroška Dolina

Sv.Antun Padovanski

Datum: 14.6.2015.


Blagoslovljen spomen križ i vitraji na kapeliU subotu, 13. lipnja 2015. u naselju Šibovi - Novo Selo kod Kotor Varoša, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica pod koncelebriranim Misnim slavljem je blagoslovio spomen križ i vitraje na grobljanskoj kapeli sv. Antuna Padovanskog. U koncelebraciji s biskupom Komaricom su bili fra Anto Šimunović, kotorvaroški župnik te vlč. Zlatko Matić, biskupov tajnik. Na Misi je sudjelovalo oko 150 vjernika, od kojih je većina nastanjena na područjima izvan BiH, a svoje korijene imaju upravo u kotorvarškom kraju.
Na početku Mise domaći župnik fra Anto je izrazi srdačnu dobrodošlicu svim prisutnim vjernicima te posebnim riječima biskupu Komarici. U uvodu u Misno slavlje biskup Komarica je molio Božji blagoslov za polja i usjeve domaćih vjernika, te je blagoslovio novoizgrađeni spomen križ na samom groblju. Zatim je blagoslovio i novopostavljene vitraje u kapelici!
Prozore na kapeli je oslikao vlč. Stjepan Vinojčić, podrijetlom iz Šibova, a sada župnik u Kragujevcu u Srbiji. Na vitrajima su slike: Evanđelista - Sv. Mateja, Marka, Luke i Ivan, sv. Roka, BDM Bogorodice, sv. Antuna, sv. Ilije i sv. Stjepana.
U prigodnoj homiliji biskup Komarica je između ostalog govorio o „ispravnom shvaćanju i djelotvornom provođenju svoga kršćanskog identiteta, o dostojanstvu čovjeka kao krune Božjega stvaranja, o značenju pripadnosti jednom narodu i o pravilnom vrednovanju svojih korijena koji su prevažni za ispavan razvoj čovjeka u cjelini, te o Božjem ugodniku svetom Antunu“.
Zahvalio je svim dobročiniteljima za njihov djelatni trud u dovršenju uređenja unutrašnjosti kapelice, te u uređenju cjelokupnog crkvenog prostora oko kapelice.
Pozvao je sve prisutne vjernike da se odazovu - kojima to bude moguće - na zajedničko obilježavanje 20 godina od pogroma katolika – Hrvata iz Banjolučke biskupije, a obilježeno će biti prigodnim programom u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci početkom kolovoza tekuće godine.
Potaknuo je prisutne riječima pape Franje koje je uputio prigodom svoga pohoda BiH u Sarajevu „budite djelotvorni graditelji mira“.
Na kraju Mise župnik je zahvalio biskupu Komarici, svim dobročiniteljima te prisutnima na zajedničkom cjelokupnom Euharistijskom slavlju.
Poslije Mise je upriličen zajednički „stol ljubavi“ za sve prisutne.
Istaknuti darovatelji za vitraje, križ i dodatno uređeni crkveni prostor na grobljanskoj kapeli sv. Antuna su djeca pok. Luke – Lukce Marića i majke Mande, a groblje svojim prilozima uređuju Šibljani i Novoselci.
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831