Kotorvaroška Dolina

Štovanje Čudotvornog sv. Križa u Vrboskoj

Datum: 7.3.2016.


( ili: „Maraški petak“ u Vrboskoj)
 U župi Vrboska na otoku Hvaru i ove je godine na prvi petak u ožujku ( martu ) u župnoj crkvi Sv. Lovre svečano proslavljen zavjetni blagdan Čudotvornog sv. križa pod nazivom      „ Maraški petak“. Pretprošle godine proslavljena je 400. obljetnica štovanja ovog križa koji je 11. travnja 1614. godine u Vrboskoj krvavim suzama proplakao zbog nesloge i netrpeljivosti  dviju vjerničkih skupina. Suze sv. Križa prepoznate su kao Božji poziv na pomirenje i pokoru zavađenih strana.
Ovogodišnje večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je mladi župnik Velog Grablja i Brusja te župni vikar župe Hvar don Ivan Jurin. Koncelebriralo je više svećenika, među kojima su bili župnik don Emil Pavišić i palotinac iz Vinkovaca o. Željko Lemaić rodom iz Staroga Grada. U misnom slavlju sudjelovali su i članovi pretprošle godine obnovljene Bratovštine Čudotvornog sv. križa iz Vrboske. Liturgijsko pjevanje predvodio je domaći zbor pod ravnanjem gospođe Marice Fabrio i uz orguljsku pratnju Slavka Reljića.
Župnik Jurin u propovijedi je, između ostaloga, istaknuo kako se kršćanima često prigovara što govore da je Krist svojim križem svijet otkupio, spasio, i da je u svojoj Crkvi omogućio početak novog čovječanstva i boljeg svijeta, jer i nakon dvije tisuće kršćanske povijesti, svijet i stvarnost nisu se puno promijenili. Zbog raznih nevolja i zala narod je na svom životnom putu postao nestrpljiv i mrmlja poput Izraelaca nakon izlaska iz egipatskog ropstva. Postavljaju se pitanja koja poput ljutica grizu naše kršćanstvo:“ Gdje je Bog u ovoj suznoj dolini? Gdje je Bog u bolima, patnjama i nevoljama naših života? Odgovor na ova i slična pitanja mogu se naći samo pogledom na križ na kojemu je visio Bog koji je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. A život vječni je ovo: prepoznati Boga koji, izmučen od ljubavi, visi na križu i dati se njime oblikovati. To je pobjeda križa. Križ pobjeđuje kad se u čovjeku ostvari ono što je Krist htio i zbog čega je došao. „ Zdravo križu, zdravo drvo o kom visi jedan Bog. Oko tebe kupimo se, kao oko stijega svog. Križu sveti molimo te, jer si plak'o radi nas, da te tvoje barem suze, budu nam na vječni spas,“ citirao je župnik Jurin riječi fra Ljudevita Matkovića iz Vrboske.
Nakon misnog slavlja tradicionalna procesija s Čudotvornim sv. križom prošla je oko župne crkve Sv. Lovre i župne kuće. Potom su brojni vjernici Vrboske i okolnih župa pristupili ljubljenju sv. Križa.
U razgovoru sa svećenicima o. Lemaić je ispričao kako je 1954. godine u petom razredu osmoljetke njegov profesor Šime Matković iz Poljica trgao križeve sa svojih učenika nazivajući ih pri tom pogrdnim imenima. Njemu je rekao da je „ banda popovska.“
 
Vrboska, 5. ožujka 2016.                                                      Stipo Marčinković
 
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654