Kotorvaroška Dolina

Šaranje jaja

Datum: 27.3.2018.


Posebna tehnika šaranja jaja u našem krajuVjernici, ili oni koji tek drže do običaja, uzet će i ove godine u ruke vrećice s bojama i baciti se na posao bojanja jaja - na radost najmlađih ukućana, ili još bolje šaraljke i na starinski način – kao naše majke i bake- našarati jaja.  Ove godine smo na Cvjetnicu organizirali šaranje jaja u župnom uredu. Žene koje su našle vremena i volje  došle su u popodnevnim satima, uzele šaraljke  u ruke i krenule sa svojim kreacijama. Miladinka, Gara-Ana, Luca , Anđa Tomić,  Anđa Marić – Seka, Klara, Ana i Mira Kovač Vidić pokazale su se kao pravi su majstori u šaranju. Posebno tehniku šaranja pokzala nam je Ivka  Jelušić, inače žena koja godinama osvaja nagrade i koja je poznata ne samo u Kotor Varošu već i Welsu sa svojim umijećem. Curka- Zeba Manda,   koja nije mogla doći poslala je prekrasno našarana jaja tako da smo mogli “skidati mustre” s njih. Ostala ekipa, Mira, Akica, Štefica Lidija, Sonja, Marijana trudile su se obojiti jaja. Pritekla im je u pomoć i Mira  tako da što je vrijeme duže  prolazilo ljepša je boja ostajala na njima. I djevojke su na svoj način oslikale jaja a  posebno Mira sa svojm smajlićima..
Jaja smo šarali za potrebe Caritasa, točnije patronažne službe kao i za  korisnike Doma za stare i nemoćne na Petrićevcu.
U kotorvaroškom  kraju  uz Uskrs vezani su različiti običaji. Većina njih se održala do danas. Najstarija tehnika šaranja jaja poznata po ovim prostorima je  tehnika šaranja voskom. Iako je ta tehnika teška i iziskuje strpljenje i vrijeme ipak se očuvala do današnjih dana a kako žene rekoše “ako želiš lijepo i strpljivo našarati jaje treba ti najmanje pola sata za svako”. Umijeće šaranja uskrsnih jaja oživljava se  kroz obiteljske tradicije prenošenjem na mlade generacije.
Stoga smo i mi poželjeli da se ova lijepa tradicija nastavi, da mladi vide od iskusnijih tehniku i način šarajanja jaja kao i sam način bojanja jaja koji je isto tako važan.
Posebno najljepša našarana jaja ove godine pripast će našem biskupu msgr. Franji Komarici koji dolazi na Uskrs u Vrbanjce. I tom prigodom bit će mu uručena košarica s najlješe našarim jajima -  pokon od naših žena.
Sretan Uskrs!
 
                                                                                                                      Viki
 
 
 
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831