Kotorvaroška Dolina

Šaranje jaja u župnom uredu

Datum: 15.4.2019.


tradicija i običaji


             Tradicionalno šaranje uskršnjih jaja voskom dugotrajan je i zahtevan posao. Mnoge naše župljanke tako ukrašavaju jaja, u želji da sačuvaju tradiciju i duh Uskrsa iz svog detinjstva. Šaraljka, svijeća, vosak, mnogo mašte i strpljenja za lijepo iscrtano uskršnje jaje
            I ove godine smo na Cvjetnicu 14.04.2019. godine  organizirali šaranje jaja u župnom uredu. Žene koje su uvijek za akciju  u svim prigodama, događanjima  odvojile su vremena i volje i  došle su u popodnevnim satima, uzele šaraljke  u ruke i krenule sa svojim kreacijama.
             Jaja smo šarali za potrebe Caritasa, točnije patronažne službe kao i za  korisnike Doma za stare i nemoćne na Petrićevcu.
Vidjeli smo kako perom Ljubica prekrasno šara jaja, Klara, Miladinka, Luca, Gara sa šaraljkom i svaka je  na svoj način pokazala  tehniku šaranja jaja. Rekle su da će se ove godine okušati u takmičenju pa možda neko od njihovih našaranih jaja izvojeva bar jednu  nagradu. Umijeće šaranja uskrsnih jaja oživljava se  kroz obiteljske tradicije prenošenjem na mlade generacije a pravu vještinu ove godine pokazala je Lidija prekrasno našaranim jajima. Mira, Sonja, Štefica potrudile su se da se našarana jaja  lijepo i oboje.           
          Poželjeli smo da se ova lijepa tradicija nastavi, da mladi vide od iskusnijih tehniku i način šarajanja jaja kao i sam način bojanja jaja koji je isto tako važan.
                                                                                    Sretan Uskrs!
           Viki
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654