Kotorvaroška Dolina

Šaranje jaja u župnom uredu

Datum: 11.4.2023.


Veselo i zabavno

            Postade tradicija na Cvjetnicu šarati jaja u župnom uredu. I ove godine u nedjelju 02.04.2023. godine na Cvjetnicu organizirali smo šaranje jaja u župnom uredu. Žene koje su našle vremena i volje  došle su u popodnevnim satima, uzele šaraljke  u ruke i krenule sa svojim kreacijama. Ove godine okupio se veliki broj žena. Posebno tehniku šaranja pokazala nam je Curka- Zeba Manda i Ivka Jelušić koje su  našarale prekrasna jaja a i ostale žene su se trudile  da što ljepše našaraju jaja. Pravo malo takmičenje. Župnik se potrudio da nabavi pravi vosak za šaranje jaja.
Jaja smo šarali za potrebe Caritasa, točnije patronažne službe kao i za  korisnike Doma za stare i nemoćne na Petrićevac, kao i za Starački dom „Bolji Život“ u Kotor Varošu.
            U kotorvaroškom  kraju  uz Uskrs vezani su različiti običaji. Većina njih se održala do danas. Najstarija tehnika šaranja jaja poznata po ovim prostorima je  tehnika šaranja voskom. Iako je ta tehnika teška i iziskuje strpljenje i vrijeme ipak se očuvala do današnjih dana a kako žene rekoše “ako želiš lijepo i strpljivo našarati jaje treba ti najmanje pola sata za svako”. Umijeće šaranja uskrsnih jaja oživljava se  kroz obiteljske tradicije prenošenjem na mlade generacije. 
           Želimo da se ova lijepa tradicija nastavi, da mladi vide od iskusnijih tehniku i način šaranja jaja kao i sam način bojanja jaja koji je isto tako važan.
Viki Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 134.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 21.4.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 133.

Događanja u župi Kotorvaroške doline

Datum: 23.1.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Što vam predstavlja Uskrs?

Slika tjedna

received_623549766077407-vv