Kotorvaroška Dolina

Šaranje jaja u župnom uredu

Datum: 11.4.2022.


Tradicija

U nedjelju 10.04.2022. godine na Cvjetnicu organizirali smo šaranje jaja u župnom uredu. Žene koje su našle vremena i volje  došle su u popodnevnim satima, uzele šaraljke  u ruke i krenule sa svojim kreacijama. Ove godine okupio se veliki broj žena. Posebno tehniku šaranja pokazala nam je Curka- Zeba Manda koja je  našarala prekrasna jaja a i ostale žene su se trudile  da što ljepše našaraju jaja. Pravo malo takmičenje.
Jaja smo šarali za potrebe Caritasa, točnije patronažne službe kao i za  korisnike Doma za stare i nemoćne na Petrićevcu.
Ove godine jaja smo poslali i u Starački dom „Bolji Život“ u Kotor Varošu.
            U kotorvaroškom  kraju  uz Uskrs vezani su različiti običaji. Većina njih se održala do danas. Najstarija tehnika šaranja jaja poznata po ovim prostorima je  tehnika šaranja voskom. Iako je ta tehnika teška i iziskuje strpljenje i vrijeme ipak se očuvala do današnjih dana a kako žene rekoše “ako želiš lijepo i strpljivo našarati jaje treba ti najmanje pola sata za svako”. Umijeće šaranja uskrsnih jaja oživljava se  kroz obiteljske tradicije prenošenjem na mlade generacije.
           Poželjeli smo i mi da se ova lijepa tradicija nastavi, da mladi vide od iskusnijih tehniku i način šaranja jaja kao i sam način bojanja jaja koji je isto tako važan.
             Posebno najljepša našarana jaja ove godine  žene su pripremile našem biskupu msgr. Franji Komarici.
 
                                                                    Sretan Uskrs!       
Viki                                                                                                                   Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831