Kotorvaroška Dolina

Šaranje jaja

Datum: 30.3.2015.


Želimo da se ova lijepa tradicija nastavi

Vjernici, ili oni koji tek drže do običaja, uzet će i ove godine u ruke vrećice s bojama i baciti se na posao bojanja jaja - na radost najmlađih ukućana,  a mi  (žene župe kako nas župnik zove) s mladima smo organizirali u župnom uredu na Cvjetnicu  šaranje jaja. Žene koje su našle vremena i volje  došle su u popodnevnim satima, uzele šaraljke  u ruke i krenule sa svojim kreacijama. Anđa,  Klara, Luca pravi su majstori u šaranju. Mi koji nismo vješti u šaranju potrudili smo se oko bojanja jaja. Malo smo se razočarali u boju jer i pored najbolje volje Mira i Ankica nisu bile zadovoljne kako su se jaja bojila. Stvar je spasila Mandica. Naravno prirodna boja  od lukovine  i jaja su dobila krasnu boju.
Jaja smo šarali za potrebe Caritasa,  točnije patronažne službe i za  korisnike Doma za stare na Petrićevcu. I za naše  najpotrebnije korisnike patronaže Ankica je pripremila šarena jaja koja će im odnijeti kada ih ovih dana bude obilazila.
U kotorvaroškom  kraju  uz Uskrs vezani su različiti običaji. Većina njih se održala do danas. Najstarija tehnika šaranja jaja poznata po ovim prostorima je  tehnika šaranja voskom. Iako je ta tehnika teška i iziskuje strpljenje i vrijeme ipak se očuvala do današnjih dana a kako Anđa reče ako želiš lijepo i strpljivo našarati jaje treba ti najmanje pola sata za svako. Umijeće šaranja uskrsnih jaja oživljava se  kroz obiteljske tradicije prenošenjem na mlade generacije.
Stoga smo i mi poželjeli i želimo da se ova lijepa tradicija nastavi, da mladi vide od iskusnijih tehniku i način šarajanja jaja kao i sam način bojanja jaja koji je isto tako važan.
Sretan Uskrs!
    Viki
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654