Kotorvaroška Dolina

Rokovo 2015.godine

Datum: 24.8.2015.


Lijepo nas je u sv. Misi vodio i sokolio pozivajući nas da poput sv. Roka budemo osjetljivi za drugoga i njegove potrebe jer tek u drugome mi susrećemo Krista.
 
Uz proslavu Božića i Uskrsa proslava Uznesenja Blažene Djevice Marije i sv. Roka je najveći godišnji događaj ove naše lijepe kotorvaroške doline. Za proslavu ovih svetkovina pripremali smo se devetnicom i trodnevnicom. Započeli smo devetnicu na blagdan preobraženja Gospodnjega u Kotor Varošu a završili trodnevnicom u Sokolinama. Pratilo nas je toplo vrijeme, samo uoči Velike Gospe zaprijetila nam je kiša. Ove godine stigla nam je mala ali vrijedna grupa hodočasnika iz Jajačkog kraja noseći hodočasnički križ koji je prije osam godina krenuo s hodočasnicima iz kotorvaroškog kraja u Svetom Ivi i vračajući se s hodočasnicima iz jajačkoga kraja sv. Roku.
Na sami dan Velike Gospe imali smo lijepo vrijeme. Bilo je oko 4000 hodočasnika na Sokolinama. Pučku sv. Misu predvodio je fra Niko Petonjić, župnik iz Sivše – Usora. Za vrijeme te svete  Mise imali smo i proslavu sakramenta krštenja na Sokolinama-znak života Crkve i župe.
U 18.00 sati na Rokovu groblju imali smo sv. Misu uočnicu sv. Roku. Iako je kiša malo zaprijetila nije omela one koji su bili na sv. Misi. Misu je predvodio fra Vuk Buljan, voditelj Hrvatske katoličke misije u Koelnu u Njemačkoj.
Na sami dan Sv. Roka vrijeme nas je idealno poslužilo. Bilo je ugodno i povremeno oblačno, mirisalo je i na kišu koja je tek u večernjim satima pala. Mnoštvo vjernika i hodočasnika slilo se na Rokovo groblje. Bogu hvala, nije bilo nekih ozbiljnijih problema, pa ni većih zastoja u prometu. To treba zahvaliti i samim prometnicima i redarima koji su odradili svoj posao profesionalno. Svetu Misu predvodio je fra Stipo Alandžak, odgojitelj u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom i ravnatelj u konviktu u Visokom.  Lijepo nas je u sv. Misi vodio i sokolio pozivajući nas da poput sv. Roka budemo osjetljivi za drugoga i njegove potrebe jer tek u drugome mi susrećemo Krista.
Na kraju Mise župnik je podsjetio vjernike uz ostalo i na svoj jubilej – 25 godina svećeništva, ali i na nadolazeće u slijedećoj, 2016. godini. Fra Pero i fra Stipo Karajica slavit će 25. godišnjicu svećeništva 14. kolovoza a fra Marko Kovačić svoju 50. godišnjicu 21. kolovoza u župnoj crkvi u Kotor Varošu. Vjerujem da je većina vjernika na odlasku iz svetišta obećala doći i dogodine. I slijedeće....
Fra Anto Šimunović
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005