Kotorvaroška Dolina

Radionica na temu nasilje u obitelji

Datum: 3.4.2019.


sudionice radionice


U okviru projekta „Poštujmo žene iz ruralnih  područja“ koji finansira Europska unija a sprovodi Caritas biskupije Banja Luka u partnerstvu sa Caritasom Austrije održali smo još jednu u nizu radionica. Radionica je održana 27.3. u župnom uredu Kotor Varoš. 
            Ovaj put tema je bila nasilje u obitelji.
            Naša voditeljica Dijana je istakla  da je nasilje u obitalji još uvijek 'tabu tema' o kojoj se nikako ili veoma malo govori, što je potpuno krivo.U kratkim crtama nam je pojasnila  što je neophodno u slučajevima obiteljskoga nasilja učiniit. Žene su najčešće žrtve nasilja – čak 80 do 85%. Muškarci, najčešći počinitelji obiteljskoga nasilja, iako su svjesni neprihvatljivosti svoga ponašanja, najčešće ne nalaze pravi način kako se boriti protiv takva oblika ponašanja. Nije zanemariv broj počinitelja obiteljskoga nasilja koji svoje ponašanje ne doživljavaju tako i to ne žele priznati. Toj kategoriji je pomoć najpotrebnija. U nekim obiteljima nasilje se zna događati godinama, a da nitko od susjeda i prijatelja ne primjeti ništa. No, kada i primjete uglavnom se ne žele miješati. Takvo ponašanje je također neispravno, jer nasilje u braku i obitelji nije nikakva privatna stvar. Svaki pojedinačni slučaj je poseban. Ako se ne odluči za izravan pristup, može se pokušati pomoći i na neizravan način – ubacivanjem u poštanski sandučić prospekata i adresa obiteljskih i bračnih savjetovališta i specijaliziranih ustanova za tu problematiku. To posebice vrijedi za obitelji s djecom ili ako je alkohol i drugi oblici ovisnosti u pitanju. Poseban je oprez potreban kada su u pitanju nasilne osobe, jer su njihove reakcije nepredvidive. Iako nikada ne treba očekivati brze i čudesne promjene, od pokušaja se ne smije odustati. Najgora je, naime, odluka ništa ne činiti i pustiti da se nasilje i dalje događa. Za žrtve je bitno da ljudi iz njihova najbližega okruženja reagiraju i da jasno kažu što misle o takvu obliku ponašanja.
            Nakon diskusije glede obiteljskog i ne samo obiteljskog nasilja većina sudinca se složila da u mnogim slučajevima centar za socijalni rad rijetko ili slabo djeluje kao i policija. Tek kad se nešto desi tad svi reaguju. Mišljenja su bile da je najbolje pozvati i prijaviti nasilje na anoniman broj.
            Poslije predavanja i diskusije bacile smo se na kreativni dio. Opet smo pripremali kutije za kolače, ukrašavali, crtali i nadamo se da ćemo i za Uskrs uspješno i brzo rasprodati sve kolače obzirom da sav prihd od kolača doniramo za potrebe sirmašnih naših župa.
Viki
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654