Kotorvaroška Dolina

Proslavljena 27. obljetnica oslobođenja Jajca

Datum: 18.9.2022.


obljetnica

U Jajcu je u utorak 13. rujna svečano i dostojanstveno proslavljena 27. obljetnica oslobođenja Jajca i Pougarja. Tog dana „prije 27. godina u vojno redarstvenoj operaciji MAESTRAL, hrvatske snage podigle su hrvatski stijeg na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića, čime je obznanjena sloboda kraljevskog grada Jajca“.
U jutarnjim satima položeni su vijenci kod spomen-obilježja prve žrtve rata u Jajcu Franje Ladana Pancera. Potom su slavljenici pohodili Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju. Nakon toga kod spomen-obilježja na  Plivskim jezerima položeni su vijenci osmorici poginulih pripadnika 81. gardijske bojne Virovitica ( Ivica Sreš, Siniša Amidžić, Ivica Grizelj,Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stevo Rajnović). Vijence su položili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Virovitice te izaslanstvo Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice, izaslanstvo udruga iz Domovinskog rata, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i izaslanik Vlade Republike Hrvatske, Hrvatsko veleposlanstvo, Općinsko vijeće Jajca, HDZ 1990. i Udruga zagrebačkih dragovoljaca obrane Vukovara te jajačka policija. Tom prigodom voditelj programa Robert Tokić pročitao je pjesmu Marije Jaklin iz Zadra „Hrvatski sin“. Jajački župni i samostanski Vikar fra Emanuel Radić izmolio je Opijelo za poginule Virovitičane. A onda je, uz pratnju vojnog orkestra te sudjelovanje i brojnih srednjoškolaca, mladeži i djece, kroz grad Jajce prošao svečani mimohod veterana hrvatskih snaga s ratnim zastavama od Plivskog, to jest Jožikina mosta do Banjalučke kapije. Odatle su se sudionici slavlja uputili do Crkve Uznesenja BDM gdje je koncelebrirano misno slavlje za poginule branitelje predvodio župni vikar u Podmilačju fra Nikica Vujica. Koncelebriralo je sedam svećenika, među kojima su bili župnici Grohota i Gornjeg Sela na otoku Šolti don Vinko Beus i don Andrej Marić, koji su došli s tridesetak svojih župljana. Veliko mnoštvo vjernika pozdravio je jajački župnik i gvardijan fra Vinko Marković, osobito predratnog, ratnog i poratnog jajačkog župnika i gvardijana fra Stipu Mrčinkovića.
Početkom popodneva kod središnjeg spomen-obilježja u središtu Jajca vojni orkestar odsvirao je himnu Bosne i Hercegovine, a zbor HKD-a Napredak „Nikola Šop“ iz Jajca, pod ravnanjem maestre Katarine Ladan r. Petrović otpjevao je himnu hrvatskog naroda, pri čemu je na jajačkoj tvrđavi razvijen hrvatski stijeg. Potom je  minutom šutnje odana počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.
Ispred središnjeg spomen-obilježja 195 poginulih jajačkih branitelja vijenac je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem. Potom su vijence položili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupunik Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, ratni zapovjednici hrvatskih snaga vojno-redarstvene operacije Maestral, izaslanstvo hrvatskih udruga prositeklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Ministarstva obrane i oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predvođeno zamjenikom ministra Mijom Krešićem. U međuvremenu vojni orkestar svirao je mirozov. Molitvu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu izmolio je  gvardijan Marković.
Voditelj je posebne pozdrave uputio nazočnim braniteljima, članovima obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ratnim vojnim invalidima, svim vojnicima, časnicima i dočasnicima koji su bili sudionici vojnoredarstvene operacije Maestral.
Također je posebne pozdrave uputio predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora dr. Draganu Čoviću, predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora Josipu Đakiću, izaslaniku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Špiri Janoviću i svim ostalim dužnosnicima iz Republike Hrvatske sa svih razina vlasti te   
ratnom ministru obrane u Vladi hrvatske zajednice Herceg Bosne Vladimiru Šoljiću, generalima Stanku Sopti i Marku Stojčiću, članovima Hrvatskog generalskog zbora, Marinku Krešiću, Ljubi Ćesiću Rojsu, Krešimiru Ćosiću, Rahimu Ademiju, Iliji Nakiću, Iliji Vrljiću, Žarku Keži, Mariju Bradari, Morislavu Rupčiću.
Pozdrave je uputio zemjenici predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidatkinji Hrvatskog  narodnog sabora BiH za hrvatskog člana predsjedništva Borjani Krišto i predsjedateljici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidiji Bradara te svim dužnosnicima s državne razine vlasti, predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Marinku Čavari i svim  dužnosnicima iz Federacije Bosne i Hercegovine, kao i dužnosnicima iz županija, gradonačelnicima, načelnicima, predsjedateljima općinskih vijeća iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Posebne pozdrave uputio je prijateljima iz Virovitice, na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom.
Potom su se nazočnima obratili i snažene poruke uputili domaćin i predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce Josip Topić, general i ratni zapovjednik Hrvatskih snaga na glavnom smjeru za oslobođenje Jajca Stanko Sopta, general i ratni zapovjednik 3. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane Ilija Nakić, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara te kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.
Nakon toga predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je odličje Reda Nikole Šubića Zrinskoga brigadi „Hrvoje Vukčić Hrvatinić“ Jajce, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu. Odličje je preuzeo prvi zapovjednik jajačke brigade Ivo Šimunović.  Ratnu zastavu nosio je Dragan Bungić, sin poginulog jajačkog branitelja i predsjednik Udruge obitelji poginulih i nestalih jajačkih branitelja. 
Svojim dolaskom na proslavu i odlilkovanjem jajačke brigade predsjednik Milanović je iskazao čast i posvjedočio svoju zahvalnost hrvatskim jajačkim braniteljima i puku jajačkog i Pougarskog kraja. U svom obraćanju slavljenicima, izmđu ostaloga, je istaknuo: „Bez hrvatske vojske, bez hrvatskih gardijskih brigada, bez hrvatskih domobranskih postrojbi, pukovnija, bez gardijskih brigada Hrvatskog vijeća obrane, domobranskih brigada Hrvatskog vijeća obrane  Bosna i Hercegovina ne bi bila oslobođena, Bosna i Hercegovina ne bi završila krvavi rat i okupaciju, Bosna i Hercegovina danas ne bi bila cjelovita država. To je ono što ne vidimo, to je ono što smeta, to je ono što neke boli, to je ono na ćemu ćemo ustrajati u dokazivanju da smo ispravni i da smo napavili pravu stvar. I vi koji ste se borili i mi koji smo sa sigurne udaljenosti gledali“. Upozorio je da ono što se događa Hrvatima u Bosni i Hercegovini čisti je lopovluk i dodao kako se Hrvate želi svesti na manjinu, ali da Bosne i Hercegovine nema bez ravnopravnih Bošnjaka, Hrvata i Srba.
U obrani Jajca 1992. godine poginulo je 108 hrvatski branitelja, a 526 ih je teže ili lakše ranjeno. Nakon pada Jajca 29. listopada 1992. godine od preostalih pripadnika HVO-a Jajce u Tomislavgradu se ustrojila Jajačka brigada „Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Braneći hrvatske krajeve nakon pada Jajca poginulo je 75 pripadnika Brigade i HVO-a Jajce, a 12 ih je poginulo i nakon oslobođenja Jajca. Ukupno je poginulo 195 pripadnika HVO-a Jajce, a ranjeno ih je 696, od kojih su neki ranjavani i više puta.
Nastupom Napretkovog zbora „Nikola Šop“ Jajce završena je središnja svečanost proslave 13. rujna, Dana oslobođenja Jajca.
Potom je ispred gradske sportske dvorane uslijedio domjenak, a proslava je završena završnom igrom malonogometnog turnira.
.
Jajce, 13. rujna 2022.                                                                    Stipo Marčinković
 
 
 
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 136.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, listopad 2023.

Datum: 6.11.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0004