Kotorvaroška Dolina

PROSLAVLJENA 25. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA JAJCA

Datum: 21.9.2020.


obiljžena 25.obljetnica


Pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) i u organizaciji Udruge "13. rujan" Jajce u Jajcu je u nedjelju 13. rujna svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja kraljevskog grada Jajca i Pougarja, Dobretića, koje se dogodilo u sklopu vojno-redarstvene operacije „Maestral“.  
Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u počast prvoj žrtvi domovinskog rata u Jajcu, mladom policajcu Franji Ladanu Panceru, kod spomen-obilježja na ulazu u  hidroelektranu 'Jajce II'. Vijence su položili: obitelj pok. Franje, pripadnici Policijske uprave Jajce, udruge proistekle iz Domovinskog rata HV0-a Jajce, Josip Đakić u ime Ministrstva hrvatskih branitlja R. Hrvatske te Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara. Potom je kratki nagovor održao i opijelo za pok Franju izmolio župni vikar župe Podmilačje fra Nikola Neimarević.
Nakon toga ispod sela Mile, kraj Plivskog jezera, položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen-obilježja osamorice poginulih pripadnika 81. gardijske bojne „Kumovi“ iz Virovitice. Vijence su položili: udruge proistekle iz Doovinskog rata HVO-a Jajce, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja R. Hrvatske Josip Đakić, Udruga zagrebačih dragovoljaca branitelja Vukovara te izaslanstvo grada Virovitice. A onda je opijelo za pokojne Virovitičane izmolio jajački župni i samostanski vikar fra Marinko Baotić.
Potom je s mosta „Kod Jožike“, na rijeci Plivi, krenuo mimohod na čelu s vojnim orkestrom Oružanih snaga BiH. Pripadnici Počasnog voda nosili su ratne stijegove postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Jajca. Iza njih išli su članovi povijesnih postrojbi iz Jajca i Stoca te mnoštvo uglednih gostiju i građana Jajca, među kojima su bili predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović, dopredsjednika HDZ-a BiH i predsjednika FBiH Marinko Čavara te predsjednik Općinskog vijeća Jajca Ivo Šimunović kao domaćin.
Vojni orkestar je u središtu Jajca, kod središnjeg spomen-obilježja poginulih jajačkih branitelja odvsirao himnu BiH. Potom je dr. Martina Grgić prelijepo otpjevala Lijepu našu, dok se nad jajačkom Tvrđavom razvijao stijeg hrvatskog naroda u BiH. Nakon toga ispred spomen-obilježja vijence su položili i svijeće upalili: izaslanstvo HNS-a BiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem. U ime Vlade RH saborski zastupnik Josip Đakić - izaslanik dopredsjednika Vlade i ministra hrvarskih branitelja Tome Medveda, Ivan Zeba u ime Državnog ureda za Hrvate izvan RH, veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić i generalni konzul RH u Banja Luci Zoran Piličić, ratni zapovjednici hrvatskih snaga u vojno-redarstvenoj operaciji „Maestral“, izaslanstvo hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo ministarstva obrane i OS BiH. Nakon mirozova u izvedbi trubača vojnog orkestra opijelo i ostale molitve za poginule branitelje i osloboditelje Jajca izmolio je jajački župnik i gvardijan fra Vinko Marković.
 
Potom se nazočnima u ime domaćina obilježavanja obljetnice, Udruge „13 rujan“ Jajce i njenog predsjednika Darka Samardžića, obratio Anto Brtan, čestitavši im 25. obljetnicu oslobođenja Jajca te istaknuvši kako je ove godine bila planirana znatno veća proslava, ali, zbog mjera vezanih uz pandemiju coronavirusa planirana proslava održat će se iduće godine uz poziv svim sudionicima ove akcije da joj se odazovu u što većem broju. Istaknuo je kako je „oslobođenje kraljevskog grada Jajca bilo kruna hrvatskih vojnih uspjeha u četvorogodišnjem ratu u BIH“. Sjetio se hrvatskih vitezova, natporučnika Andrije Kristića iz Vareša i suborca mu Jonjića iz zeničke bojne HVO-a koji su izgubili živote pokušavajući iz kanjona rijeke Ugar izvući tijelo poginulog suborca. „Oni su primjer brojnih hrvatskih vitezova koi su nas zadužili svojom žrtvom. Nikada ih ne smijemo zaboraviti“, rekao je Brtan te poručio: „ Moramo misliti i na žive branitelje i odati im dužno poštovanje. Svaki dan ih je sve manje. Mnogi od njih umiru s gorčinom u srcu, jer su poniženi i odbačeni. Često možemo čuti njihove tužne priče i ne smijemo ih ignorirati. Pomozimo im! Ovdje ne misim samo na pripadnike HVO-a, već na svakog čovjeka na sve tri sukobljene strane u ratu u BiH; na sve one koji su časno nosili vojničku odoru, a danas žive na marginama društva. Svi živimo u istoj Domovini i sve nas jednako boli činjenica da mladi u njoj ne vide peerspektivu i da odlaze. A možemo je promijeniti nabolje, ako to stvarno želimo. Nas Jajčane na to obvezuju i stotine imana uklesanih u ova dva spomen- obilježja koja dijeli samo ulica“,  rekao je Anto Brtan.
 
General Stanko Sopta, ratni zapovjednik na pravcu napadnih djelovanja u kojima je oslobođeno Jajce, govorio je o tijeku operacije „Maestral“ u razdoblju od 8. do 15 rujna te o postrojbama koje su sudjelovale u oslobođenju Jajca. „Nakon 3 godine okupacije Jajca od strane srpskih vojnih formacija koje su grad zauzele 29. listopada 1992. te iz njega protjerale preko 30 tisuća ljudi, 13. rujna 1995. oko 10, 30 sati na tvrđavi Hrvoja Vukćića Hrvatinića postrojbe Hrvatskih snaga razvile su hrvatsku zastavu i obznanile slobodu kraljevskom gradu. Ova vojno-redarstvena operacija nosila je kodno ime „Maestral“ i njom je zapovijedao general pukovnik Ante Gotovina. Ovom uspjehu hrvatskih bojovnika prethodile su operacije u kojima su oslobođeni Kupres, Grahovo, Glamoč, Knin i Šipovo, a potom Drvar, Mrkonjić Grad, deblokiran Bihać i došlo se na domak Banja Luke. General Gotovina zapovjenikom snaga na glavnom pravcu za oslobođenje Jajca imenuje brigadira Stanka Soptu, a zamjenikom brigadira Zlatana Miju Jelića. Ne bi bilo slobode bez položenih života, bez prolivene krvi branitelja. U operaciji Maestral poginulo je 74, a ranjeno 226 bojovnika Hrvatskih snaga. Na spomeniku ispred nas uklesano je 195 imena poginulih jajačkih branitelja. Svima njima danas zahvaljujemo i spominjemo ih se u molitvi te molimo dragoga Boga da i nas okrijepi ljubavlju i daruje nam snagu da služimo svom narodu kao što su i oni to činili. Dragi prijatelji, neka Vam je sretna sloboda. Čuvajmo je, ljubimo je i u noj rađajmo novi život“, rekao je general Soopta.   
 
Nakon službenog dijela programa, kojeg su vodile Smiljka Brtan i Ella Bojčetić, mimohod je nastavljen do veličanstvene nove župne crkve Uznesenja BDM i franjevačkog samostana Sv. Luke, na obalama rijeke Vrbasa, gdje je koncelebrirano misno slavlje predvodio župni i samostanski vikar fra Marinko Baotić, a koncelebrirali su župnik i gvardijan fra Vinko Marković te predratni, ratni i poratni jajački župnik i gvardijan fra Stipo Marčinković. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem i harmonijskom pratnjom s. Dubravke Dropulja. Sve je srdačno pozdravio gvardijan Marković.
 
A vikar Baotić u propovijedi je, između ostaloga, istaknuo kako je „ova današnja obljetnica prilika da odamo poštovanje i sjetimo se svih naših poginulih, ranjenih, zatvaranih i mučenih po logorima i zatvorima, svih silovanih i tlačenih, svih koji su na svoj način trpjeli ratne nevolje, gledali razaranja svojih domova i podnosili gubitke svojih najmilih. Mnogima su sjećanja itekako svježa i uvijek bolna i svaka rana boli i ponovno se otvara kada navru sjećanja i kada život pritisne svojim nevoljama. Mnogi branitelji, mnoge majke i očevi, supruge i djeca poginulih u podnožju oltara i u svojim molitvama sjećaju se svojih najmilijih i od Boga traže utjehu i snagu za život i smisao kako ići dalje i svoju bol okrenuti u snagu“, rekao je fra Marinko koji je nastavio govoriti o Isusovu putu, putu opraštanja, putu oslobođenja od svega negativnoga što osjećamo u sebi. Pri tom se sjetio jedne žene i majke s Kupresa koja je pošla Isusovim putom praštanja, iako joj je ubijeno 7 članova uže obitelji. „Onaj koji oprašta dokazuje da je Bog u njemu, da ga nosi Božja snaga i da Bog upravlja njegovim životom“ rekao je fra Marinko navodeći Isusov primjer praštanja. Citirao je riječi o opraštanju iz Knjige Sirahove, 28 2-4. Naveo je i riječi iz Očenaša: „Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim“ te istaknuo kako „mržnja i ljutnja zatvaraju i zarobljavaju čovjeka, a oproštenje i ljubav oslobađaju čovjeka od gorčine i zla te otvaraju mogućnost novoga i boljega života. I sve dok ne budemo bili spremni opraštati ili za učinjeno zlo moliti oproštenje i kajati se nismo dostojni zavati se kršćanima. Neka dragi Bog u svome milosrđu pomogne nam okrenuti se životu i budućnosti. Jer, ako mi danas ne budemo se borili za boljitak i ne budemo nastojali dati sve od sebe da naša Domovina napokon krene naprijed, moguće je da budu uzaludne sve žrtve čiji spomen danas obilježavamo“, rekao je fra Marinko.    
 
Poslije misnog slavlja Udruga „13 rujan“ Jajce upriličila je prigodni domijenak za sve goste i građane Jajca i Pougarja, kod gradske sportske dvorane, koji je potrajao da kasnih večernjih sati.
 
U međuvremenu na stadionu Pijavice održana je završnica malonogometnog turnira u kojemu su sudjelovale 24 ekipe. Prvo mjesto osvojila je ekipa „Radić Company“. Pokal i novčanu nagradu u iznosu od 3. 500 KM uručo im je kandidat za načelnika općine Jajce Anto Brtan. Svečanost je završena spektakularnim vatrometom.
 
Oslobođenje Jajca bio je jedan od ključnih trenutaka u ostvarenju slobode hrvatskog naroda na prostoru Jajca i čitave BiH. Stoga je dr. Čović u izjavi za medije kazao: „Nalazimo se na jednom posebnom mjestu i obilježavanju 13. rujna kojim je ispisana naša velika povijest u ostvarenju naše slobode. Danas s dubokim pijetetom trebamo se prije svega nakloniti i pomoliti i poslati poruku. Stijeg hrvatskog naroda koji se danas vijori na ovoj tvrđavi, kao i naših junačkih postrojbi, dovoljno govore o posebnosti ovog mjesta. Čestitam našem narodu u ovom kraljevskom Jajcu, osobito obiteljima poginulih branitelja i žrtve koje su podnijeli da bi mi s ponosom danas ovdje stajali“.
Jajce, 13. rujna 2020.                                                                                                                         Stipo Marčinković
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831