Kotorvaroška Dolina

Proslavljen susret Bjelobrka-Bilobrka u Velikoj Gorici

Datum: 1.8.2017.


Velika Gorica, 19. srpanj 2017.
 


 U veselom raspoloženju i nesvakidašnjem ozračju, u subotu 15. srpnja ove godine na izletištu Ključić brdo kod Velike Gorice organiziran je prvi susret prezimenjaka Bjelobrk-Bilobrk, bez obzira iz kojeg svijeta dolazili. Program susreta započeo je u večernjim satima okupljanjem, prigodnom nazdravicom i molitvom, koju je ispred organizatora održao Marko Bjelobrk Bili.
Kotor Varoš, rodni zavičaj nije bio odredište okupljanja iz nekoliko objektivnih razloga, ali su na stotinjak okupljenih prezimenjaka i rodbine Bjelobrk-Bilobrk s dubokom sjetom evocirali uspomene na dane djetinjstva, mladosti i zrelosti provedene u rodnom kraju s dragim i bliskim ljudima. Vremena, a s njima i prilike učinili su svoje. Većina ih je silom prilika prije dvadesetpet godina moralo napustiti rodni zavičaj, a neki su prešli iz ovozemaljskog života u mir s Gospodinom. Ima ih na sve strane, raselili su se uzduž i poprijeko, počevši od europskih zemalja, pa sve do preko oceanskih. U njima su se snašli, započeli i zauzeli razne poslove, izgradili nove domove, a s njima stvorili nova prijateljstva i poznanstva. Po starom zavičajnom običaju obitelji su kod većine na okupu i materijalno dobro zbrinute. 
Ovaj prvi susret, za mnoge njih, posebno starije jako je važan, rekli bi i povijesni, na jedan dan su udahnuli svježeg zraka, predahnuli su i susreli se sa sebi bliskima. Na jedan dan se vratili korijenima i osnovi na koju su otkani. Upoznali jedne druge, pogotovo mlađi i oni koji su ženidbom/udajom došli pod njihove skute. Uz glazbeni ugođaj, pripremljenu večeru i piće veselili su se i družili sve do kasnih subotnjo-nedjeljnih sati, kada su se neki počeli, počevši od najstarijih, pa do poslovno zauzetijih i udaljenijih mjesta razilaziti sa suzama u očima i uzdasima na rastanku:“Kada i gdje ponovno ovako?“ Ako Bog da zdravlja i nekih nepredviđenih okolnosti, bit će i drugi susret/a prezimenjaka Bjelobrk-Bilobrk i to u rodnom kraju Čepku-Kotor Varošu u ljeto sljedeće godine.
Svaki član sa ovog susreta ponio je nešto priređeno od organizatora za dar majicu, ispisano BJELOBRK = BILOBRK 2017., da svakoga od njih podsjeća na ovaj i poziva na ponovni dolazak na neki novi njihov susret. Najstariji član na ovom susretu proglašen je Slavo Bjelobrk (85) kojemu je uručen prijelazni pehar, a po odredbi organizatora, onaj član koji ga osvoji tri puta zaredom bit će mu dodijeljen u trajno vlasništvo. Goranu Bjelobrku, članu koji je napravio najveću kilometražu, došao iz Amerike, kako bi nazočio ovom prvom obiteljskom susretu, dodijeljen je također prigodan dar. Za naj-snahu u obitelji Bjelobrk-Bilobrk i nasljednicom prve snahe, babe Kaje proglašena je Anđa Bjelobrk.
Zahvala svima koji su se odazvali i sudjelovali na ovom prvom susretu, a najveća pripada organizatorima i priređivačima susreta Marku Bjelobrku Capi, Milanu Bjelobrku i Igoru Bilobrku.  
                                                                            
                         D. Bjelobrk
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831