Kotorvaroška Dolina

Proslava župne svetkovine Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici

Datum: 5.8.2019.


Sesvetska Sopnica/Zagreb, 3. kolovoz 2019.U petak, 2. kolovoza na blagdan Sv. Marije Anđeoske, u kršćansko-franjevačkoj povijesti poznatija kao Porcijunkula, u samostansko-župnoj crkvi u Sesvetskoj Sopnici u istočnom dijelu Zagreba okupio se velik broj vjernika, hodočasnika i štovatelja blažene Djevice Marije od Anđela, kao i prijatelji pristigli iz okolnih zagrebačkih župa. Proslavi ovogodišnje Gospine i župne svetkovine, ujedno patrona župe prethodila je trodnevna duhovna obnova obitelji i tema oprosta zaključno s misnim slavljima koje je prvi i treći dan predslavio sopnički župnik fra Zdravko Dadić, a propovijedao trajni đakon Božidar Hadaš. Drugi dan i duhovnu obnovu za mlade i molitvu za duhovna zvanja predslavio je vlč. Šimo Marinović, ovogodišnji mladomisnik¸iz župe Sesvetska Sopnica. Štovatelji Gospe i brojni hodočasnici su se tih večeri okupljali na pokorničko bogoslužje, krunicu i prigodna duhovna razmatranja marijanskih pobožnosti, koje su zajednički pripremili i predvodili članovi župnog OFS-a i Frame, kao obavljanje zavjeta i mise s prigodnim nagovorima.
Na sam blagdan Gospe od Anđela, prijepodnevnu misu predvodio je samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici fra Stipo Karajica. Središnje svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predslavio je preč. Mario Migles, župnik župe Svih Svetih u Sesvetama i dekan Sesvetsko-vugrovečki, a suslavili su gvardijan samostana sv. Ilije Proroka u Zagrebu i domaćin župnik fra Zdravko Dadić, fra Božo Lujić, profesor u mirovini i propovjednik, župnik u Soblincu vlč. Ivan Lastovčić, župnik u Vugrovcu vlč. Filip Lucić, župnik župe Svete Barbare u Vrapču vlč. Luka Slijepčević, fra Niko Stjepanović, svećenik Bosne Srebrene na njemačkoj župi u Ortenburgu, sopnički mladomisnik vlč. Šime Marinović, trajni đakon Božidar Hadaš, drugi svećenici iz susjednih župa, te brojni članovi OFS-a, Frame i osobe obučene u narodne nošnje svojih zavičaja.
Misi i proslavi nebeske zaštitnice sopničke župe nazočio je i Stipe Zeba, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Dražen Markota, potpredsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete, te nekoliko predstavnika zavičajnih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, vodstvo i članovi Mjesnog odbora Sesvetska Sopnica i Stari Retkovec.
Misno slavlje je skladnim sviranjem i pjevanjem marijanskih pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem glazbenice i voditeljice zbora Petre Rehak . U nadahnutoj homiliji je propovjednik i dekan preč. Migles  govorio o značenju ove svetkovine kroz povijest, kao i svih drugih svetkovina vezanih uz Mariju Majku Božju, zatim je govorio o značenju oprosta, posebno o značenju porcijunkulskog oprosta, kako za ondašnje prilike, tako posebno za suvremene vjernike i štovatelje Majke Božje.    
Posebnost blagdana Gospe od Anđela, 2. kolovoza, kada se franjevci spominju obraćenja sv. Franje koje se dogodilo godine 1208. u Porcijunkuli, malenoj crkvi Gospe od Anđela u Asizu, koja je postala kolijevkom franjevačkog reda, postao je važnim trenutkom pomirbe za vjernike da poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe. U toj crkvici, 1216. godine, u žaru svoje molitve, hoteći sve ljude “poslati u nebo”, potpomognut molitvama presvete Djevice, od Gospodina Isusa sv. Franjo je izmolio glasoviti Porcijunkulski oprost koji mu je doskora u Perugi potvrdio novoizabrani papa Honorije III. Blagdan Gospe od Anđela tako je dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta. Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, ali kasnije se proširio na sve franjevačke i župne crkve. Na ovaj dan u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni koje su posljedica čovjekovog grijeha.
Oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza do ponoći uz propisane uvjete: pohoditi crkvu, pristupiti sakramentu Svete ispovijedi i pričesti, te izmoliti  Očenaš, Zdravomariju, Slava Ocu, Vjerovanje i moliti na nakanu Svetoga Oca. Oprost se može dobiti jedanput i može se namijeniti za sebe samoga ili za pokojnika.
Na kraju misnog slavlja je sopnički župnik, gvardijan i definitor Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić izrekao riječi dobrodošlice, blagdansko-imendanske čestitke vjernicima župe i zahvale okupljenim vjernicima, hodočasnicima, dobročiniteljima, volonterima, prijateljima župe, posebno predslavitelju euharistijskog slavlja preč. Mariu Miglesu, subraći svećenicima i vjernicima te pozvao okupljene nakon misnog slavlja i blagoslova na nastavak druženja i slavlja ovogodišnje župne svetkovine uz pripremljenu gozbu kršćanskih agapa ljubavi i zajedništva pod šator u dvorištu samostansko-župne crkve, a svećenike i druge uzvanike u samostansku blagovaonicu na večeru.                                 
     S.. Karajica
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831