Kotorvaroška Dolina

PROSLAVA VELIKE GOSPE I SV. ROKA U KOTORVAROŠKOM KRAJU

Datum: 25.8.2020.


Nadati se boljem


Ova godina po mnogočemu je drugačija od drugih. Cijeli svijet živi i djeluje u sjeni skoro nepoznate opasnosti, pandemije virusa COVID 19, nazvanim korona virusom. Taj strah i nesigurnost zahvaća sve pore života i uspostavlja neke nove i nejasne odnose. Tako, s jedne strane zbog straha od zaraze sebe i drugih, a s druge strane i samim ograničavanjem putovanja, mnogi ljudi i iz našega, kotorvaroškoga kraja nisu uspjeli pohoditi rodni kraju u sklopu svojih godišnjih odmora. Ipak, unatoč svemu, mi smo proslavili svoje zaštitnike, Veliku Gospu na Sokolinama i Svetoga Roka.
Naše proslave započeli smo s trodnevnicama u Sokolinama, 12-14. kolovoza. Bila je i mogućnost za sv. Ispovijed. Bilo je osjetno manje vjernika nego prijašnjih godina.
Na prvi dan trodnevnice, svetu Misu predvodio je fra Anto Šimunović, drugi dan je Misu predvodio župnik fra Zoran Mandić a treći dan fra Pero Karajica. Sv. Misu na sami dan predvodio je fra Anto Šimunović. Na početku Mise pozdravio je i blagoslovio hodočasničkim križem hodočasnike pješake koji su stigli iz Jajca i Podmilačja – njih osam. Pozvao je nazočne da poput Marije, stave svoje pouzdanje u Boga, a sam Bog će vjernost nagraditi kao što je nagradio vjernost Blažene Djevice Marije. Ona je uvijek bila znak Crkvi – u nasljedovanju Isusa ali i u proslavi. Ove godine bila je tek jedna desetina vjernika na Sokolinama u odnosu na prošle godine.
Kao i do sada vjernici sa Sokolina silaze u do Rokova groblja. Tu smo slavili sv. Misu uočnicu u 18.00 sati a i nju je predvodio fra Anto Šimunović. Pozvao nas je sve  skupa da poput sv. Roka budemo izvršitelji Božje Riječi, da kao i on pokažemo na djelu ljubav prema Bogu i bližnjemu.
Na sami dan sv. Roka, nedjelja, 16. kolovoza, došao je i jedan broj vjernih hodočasnika iz jajačkoga kraj. Sv. Misu na sv. Roka predvodio je fra Juro Tokalić, župnik iz Dobretića. On nas je sve pozvao da se bez straha otvorimo Bogu koji će nas voditi kroz sve opasnosti života. Ove godine, uz manji broj vjernika, također je bilo i malo svećenika na proslavi Velike Gospe i Sv. Roka. Na Sokolinama su bili Fra zoran Mandić, župnik,  Fra Pero Karajica i fra Anto Šimunovića a na Rokovu su još pristigli fra Juro Tokalić, fra Vinko Marković, naš jajački gvardijan i fra Juro Stipić. Neki vjernici su odmah nakon Velike Gospe morali požuriti u Austriju zbog najave o postroženju mjera usljed pandemije za sve koji dolaze iz Hrvatske u Austriju. Nadamo se da se neće ovakve godine ponavljati. 
fra Anto Š. Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831