Kotorvaroška Dolina

Proslava Male Gospe u župi Kotor Varoš

Datum: 8.9.2017.


"Gospa Mala - jesen prava!"


Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.
Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov "rođendan za nebo", to jest njihov smrtni dan. Naprotiv, u tri slučaja se, kao blagdan, slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje - Malu Gospu 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Davna latinska izreka to ovako sažima: "Joannes fuit lucifer, Marija aurora, Christi nativitas ortus solis. - Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak."
Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže "Gospa Mala - jesen prava!" O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka). Sijeno do Male Gospe treba biti spremljeno, jer nema više pravog sunca i teško će ga biti sušiti. I pčele donose med do Male Gospe, a onda prestaju, znaju reći pčelari.
Mala Gospa je vremenski međaš i pokazatelj: ako je toga dana lijepo vrijeme, bit će cijeli mjeseca lijepo. Ljeto jenjava, vrijeme je jesenskih plodova.
Kao i proteklih  i  ove godine  smo se   pripremali misama trodnevnicama koje smo održavali u večernjim satima u našoj župnoj crkvi. Tih dana smo na poseban način molili Marijin zagovor za sve, a 8. rujna 2017. godine  slavili smo svečanu svetu misu s početkom u 11 sati  u kotorvaroškoj ljepotici na čast patrona naše župe rođendan Blažene Djevice Marije. Svima nam je poznato da su ljetni praznici već prošli, započela je škola, ljudi su se vratili na svoja radna mjesta i sve je nekako krenulo svojim uobičajenim tijekom. Nestale su gužve na prometnicama, a i lišće je počelo dobivat svoje nove boje i upravo u takvom vremenu  dolazi patron naše župe nekako tih i neprimjetan kao što je bio neprimjetan dolazak Blažene Djevice Marije na ovaj svijet.
            Svečano misno slavlje predvodio je  fra Anto Šimunović gvardijan samostana Jajce uz koncelebraciju fra Jure Tokalića i fra Jure Stipića. Bilo je prisutno stotinjak vjernika.
Poslije mise za sve prisutne pripremljen je ručak koji je darovala ekipa od Gospina kipa sa Bašćine, a našlo se što i za popiti pa je druženje nastavljeno  kada se zadovoljan i sit svijet uputio kućama.
           I ovo je bio jedan poseban dan za nas i naš kraj i ljude koji žive u njemu.
 Viki
                                                                                     
          
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654