Kotorvaroška Dolina

Proslava blagdana svetog Luke u Jajcu

Datum: 22.10.2018.


Ovogodišnja proslava sv. Luke imala je bogat sadržaj

Ovogodišnja proslava blagdana svetoga Luke, zaštitnika franjevačkog samostana u Jajcu, imala je bogat sadržaj i trajala je četiri dana.
Najprije je u ponedjeljak (15. 10.) na prvi dan trodnevnice predstavljena knjiga Fra Josip Markušić (1880-1968). Bosanski franjevac i crkveni pastir naroda u ratovima ideologija, povodom 50. obljetnice smrti njegove smrti. O knjizi i jednom od najvažnijih franjevaca Bosne Srebrene u povijesti govorili su fra Drago Bojić, urednik knjige, fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i književnik Ivan Lovrenović. Knjigu su zajednički objavili Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu i izdavačka kuća Synopsis Sarajevo-Zagreb. U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Nikola Šop (Napredak, Jajce) pod vodstvom Katarine Ladan.
Na drugi dan trodnevnice (16. 10.) otvoren je muzej u samostanu u Jajcu. O muzeju su govorili fra Drago Bojić i Andrijana Pravidur iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Fra Drago Bojić je predstavio povijest muzeja jajačkog samostana, a Andrijana Pravidur novu muzejsku postavku – arheološku, etnološku i sakralnu zbirku. Jajački franjevci su već 1905. godine imali muzej u samostanu. Godine 2005. obilježena je stota godišnjica muzeja i tom prilikom je kulturno blago jajačkog samostana bilo ponovno dostupno javnosti. U protekle dvije godine urađen je novi registar kulturnog blaga jajačkog samostana, preuređene su muzejske prostorije prema projektu arhitekta Amara Zuke, a Astrida Bugarski i Andrijana Pravidur su osmislile novu muzejsku postavku. U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Nikola Šop (Napredak, Jajce) pod vodstvom Katarine Ladan.
Treći dana trodnevnice (17. 10.) posvećena je Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu. Misu i obrede posvete crkve predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica. Stara samostanska i župna crkva je srušena u posljednjem ratu. Gradnja nove crkve je započela 2001. godine blagoslovom kamena temeljca, a ove godine su završeni radovi u unutrašnjosti crkve čime su se stekli uvjeti za njezinu posvetu. Novu crkvu su projektirali Zvonimir Krznarić i Marijan Hržić iz Zagreba, a oltar, ambon, krstionicu, tabernakul, procesijski križ i križeve za posvetu crkve izradio je kipar Petar Dolić. Pod misom je pjevao župni zbor pod vodstvom časne sestre Dubravke Dropulje.
Misu i propovijed na blagdan svetoga Luke (18. 10.) predvodio je fra Mirko Jozić, profesor filozofije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Na blagdan svetog Luke, prema starom fratarskom običaju, jajačke franjevce su posjetili franjevci iz drugih samostana i župa Bosne Srebrene.
 
Franjo Leovac/Vjesnik
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831