Kotorvaroška Dolina

Proslava blagdana sv. Ante Padovanskoga u župama Sućuraj i Gdinj

Datum: 16.6.2020.


Svečano proslavljen sveti Anto


Nakon pobožnosti Trinaest utoraka, Devetnice i Trodnevnice u župi Sućuraj na otoku Hvaru je u subotu 13. lipnja svečano proslavljen blagdan suzaštitnika sv. Ante Padovanskogau crkvi iz 1663. godine koja nosi njegovo ime. Prije misnog slavlja „Život“, životopis, sv. Ante pročitali su načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić te Tatjana Mihaljević i Dragica Vuljan. 
 
Misno slavlje predvodio je župnik fra Stipo Marčinković. U misnom slavlju, uz brojne Sućurane, sudjelovali su i vjernici iz Bogomolja, Drvenika, Makarske i drugih mjesta. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor sućurajskih žena.
 
Fra Stipo je u propovijedi, između ostaloga, istaknuo kako je sv. Ante naveliko proučavao i iznimno dobro poznavao Bibliju, Sv. pismo, koje je bilo temelj njegove velike mudrosti, ali i istinske duhovnosti.
 
„Kao profesor teologije i propovjednik, s Evanđeljem i križem u ruci obilazio je gradove i sela u sjevernoj Italiji i južnoj Francuskoj, nastojeći obnoviti vjerski i čudoredni život kršćana i tako se oduprijeti nauku katara, patarena i albigenza. Papa Grgur IX. nazvao ga je „Škrinjom zavjeta“, spremištem u kojemu leži pohranjeno veliko svetopisamsko blago Staroga i Novoga zavjeta“. 
 
Stoga je fra Stipo preporučio nazočnima da se potrude kako bi ne samo svaka njihova obitelj nego i svaka osoba u obitelji imala svoju Bibliju. Naveo je primjer najnovijih obraćenja brojnih poznatih osoba - glumaca, pjevača, sportaša - u Republici Hrvatskoj i svijetu koje redom spominju kako su se obratile tek onda kad su 'Bibliju dobile u ruke' i kad su je počele čitati i kad su o pročitanom počele razmišljati. 
 
Nakon misnog slavlja kroz oba dijela Sućurja, kroz Gornju i Donju Bandu, prošla je tradicionalna procesija. Stijeg sv. Ante nosio je Stipe Vuljan, a kip su nosili načelnik Ivan Slavić, Ante Franičević, Ivica Marinović, Ivica Petričević i Zoran Mihaljević. Ispred kipa išla su djeca koja su bacala cvijeće.  
 
Na završetku procesije dizanjem i spuštanjem kipa sv. Ante ispred njegove drevne crkve blagoslovljeni su sudionici blagdanskog slavlja te mjesto Sućuraj i njegovi stanovnici. Nakon toga u Crkvi je obavljen tradicionalni blagoslov djece te ljiljana i ostaloga cvijeća.
 
Blagdan sv. Ante proslavljen je i u župi Gdinj gdje je misno slavlje i procesiju oko župne crkve sv. Jurja predvodio župnik fra Mario Divković koji, kao bosanski franjevac, boravi u Sućurju.
 
 
Sućuraj, 13. lipnja 2020.                                                                              Stipo Marčinković
 
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654