Kotorvaroška Dolina

PROMOCIJA MONOGRAFIJE „NAŠI KORIJENI“ U KOTOR VAROŠU

Datum: 6.5.2024.


lijepa organizacija promocije

Dana 13. travnja 2024. godine u našem  je Kotor  Varošu humanitarno-kulturna udruga „Kotorvaroško Novo Selo“ (od 2009. godine registrirana u Kotor Varošu) organizirala veliku promociju Monografije „Naši Korijeni“ kotorvaroškog Novog Sela. Kod promocije su pomogle i župe kotorvaroške kotline: župa Rođenja blažene Djevice Marije, Kotor Varoš, župa Sv. Franje Asiškog, Vrbanjci i župa Uznesenja blažene Djevice Marije iz Sokolina.
Dragi Kotorvarošani, Kotorvarošanke, Novoselke i Novoselci, svaki čovjek ima puno razloga da ostavi trag iza sebe. Mi urednici, autori ove monografije (među kojima je i moja malenkost, Kovačić Zoran-Krešo) dogovarali smo se i složili da i sami želimo, trebamo i moramo ostaviti pisani trag iza nas, iza sebe - trag koji započinje u rodnom Kotor Varošu - Novom Selu. Okupio sam, odnosno okupili smo naš najjači tim autora – pisaca, tim koji je bio na promociji (Ana  Vidović, ud. Tomić, Džomba Ivo, Grgić Ivo-Doc, Vidović Božidar, Kovačić Drago, Kljajić Juran, Puškarić Marko i Petar - Jurini) kao i ostali dio tima koji taj dan nisu bili s nama, ali su pomogli, sudjelovali i imaju svoje upise u knjizi. To su: Jela Vidović, ud. Karajica, Grgić Mara, vlč. Grgić Jakov, Džomba Anteša, Grgić Jakov - Didin, biskup Berislav Grgić, Vidović Anto-Tunja, Grgić Marijan-Vidov, Grgić Ivica - Jozin, Puškarić Željko i Luca Kovačić, ud. Bojić). To je taj naš tim, na koji sam ponosan kao i oni svi sami. Znao sam, svi smo znali  da ćemo uspjeti.
Dali smo što smo mogli i uspjeli, tako da sada možemo s ponosom reći: “Jesmo, uspjeli smo, monografija “Naši Korijeni” je tu, ugledala je svjetlo dana!” Ovo je dokaz da se sve može kad se nešto zbilja voli, želi i hoće. Promociju smo započeli u 13,00 sati polaganjem vijenca na spomen obilježje našim  stradalim kotorvaroškim Hrvatima.
Sam program promocije započeli smo u 14,00 sati s aperitivom u galeriji kino sale i izložbom rukotvorina naših župljanki, Kotorvarošanki i rukotvorina i slika Novoselki (naših baki, majki, sestara, žena) i nekolicine Novoselaca. O kulturnim događanjima župljanki govorila je prof. Anđa Tomić, a o našim kulturnim događanjima govorio je Zoran Kovačić. Točno u 15,00 sati počeli smo s promocijom u kino sali.
Voditelji programa bili su gosp. Ana Vidović, ud. Tomić i Zoran Kovačić, jedan od urednika monografije. Sav program su osmislili i pripremili Zoran, Ana, Ivo-Đole, Ivo-Doc, Božo i Drago. Program je počeo uvodnim govorima Ane i Zorana, a zatim recitacijama: pjesmu autorice Jele Vidović, ud. Karajica naziva Kotor Varoš /Novo Selo recitirala je Romana Vidović, dok je pjesmu Jeničari/Novo Selo autora Ive Džombe recitirao Petar Puškarić. Naš virtouz na harmonici, Vidović Božidar-Božo tijekom promocije je odsvirao i zajedno s Ivom Džombom i svojim Novoselcima otpjevao tri prelijepe pjesme.
Govor su održali naš konzul, g. Piličić Zoran, načelnik Kotor Varoša, g. Zdenko Sakan, a u ime svih udruga kotorvaroških Hrvata, g. Nedeljko Perić. O samoj monografiji Novog Sela i razlozima njenog nastanka govorili su urednici i autori knjige: Kovačić Zoran, Grgić Ivo-Doc, Kovačić Drago i Puškarić Petar. Prof. Anđa Tomić pročitala nam je dopise, blagoslove i podrške koje su nam uputili kardinal Vinko Puljić i biskupi Franjo Komarica, Marko Semren i Berislav Grgić. Podrške i pohvale smo dobili od Ive Marića, vlasnika SIM TEHNIK (Šibovi), a osobno na samoj promociji od konzula Piličića, župnika Zorana Mandića, načelnika Zdenka Sakana, dugogodišnje ravnateljice katoličke gimnazije u Banja Luci, prof. Anđe Tomić i kotorvaroških župljanki na čelu s  gosp. Viktorijom Barišić. Pohvale i podršku dobili smo i od predstavnika udruga kotorvaroških Hrvata koji su bili na promociji: g. Marka Kljajića - udruga iz Požege, g. Nedeljka Perića - udruga Orahova, gosp. Mire Petričević - udruga Sv. Rok, g. Tome Antunovića - udruga Naša nada i g. Jakova Kljajića - udruga iz Zagreba. Brojne čestitke i pohvale dobili  smo od svih prisutnih osoba koje su bili na promociji, a podršku i pomoć smo imali i dobili i od kotorvaroških  “ambasadora“, nogometnih veterana (koji su samo par dana prije promocije bili gosti u Zagrebu).
Na kraju promocije su svi gosti pozvani na domjenak u veliku salu doma umirovljenika kod župne crkve. Pred domjenak obratio se naš župnik Zoran Mandić te se potom pomolio i blagoslovio jelo. U sali smo podijelili donatorima i zaslužnima knjige, zahvalnice i 16 blagoslovljenih krunica iz banjalučke biskupije. Poslije večere je nastavljeno s veseljem, pjesmom i muzikom - Božo s harmonikom, dok su ga s pjesmom pratili Novoselci i gosti pa se ostalo i do kasno. Cjelokupni dojam je bio prelijep i nezaboravan. Za napomenuti je i da velik dio novaca od prodaje knjiga ide u humanitarne svrhe. Sav program ovjekovječen je slikama i video zapisom. „Tko ne zna svoju prošlost, slijepo ide u budućnost. Nema raja bez rodnoga kraja.“ Kako je napisao naš biskup Berislav Grgić: „Nebesko Novo Selo - ljubav koja ne prestaje“. Kome u srcu  ne živi rodni kraj, taj će se svugdje smatrati prognanikom . U njegovoj duši će biti praznina koju u stanju nije ispuniti nikakva stvar i nikakvo osjećanje. Tko nezna svoju prošlost slijepo ide u budućnost. Baština obvezuje Da se ne za boravi ! 
S poštovanjem, Zoran Kovačić
                       Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831