Kotorvaroška Dolina

Prirodna metoda i pomoć u liječenju COVID-a 19

Datum: 2.12.2020.


Prirodna metoda i pomoć u liječenju COVID-a 19
Važno je znati da je COVID-19 bolest dišnih organa (nosa, usta, grla i pluća) koju izaziva  virus SARS-CoV-2, a ubija ga temperatura veća od 40-50 stupnjeva.
 
Postoji metoda kako to učiniti. Znali su je i primjenjivali su je naši očevi i majke, bake i djedovi, liječeći sebe, djecu i unučad od svih virusnih oboljenja dišnih organa. Sjećam se kako su je na sebi i na nama, svojoj djeci, primjenjivali moji roditelji Ana i Ilija u mom rodnom selu Bilice u župi Kotor Varoš u BiH kad bismo oboljeli od gripe i raznih vrsta prehlade. U toploj sobi, pod pokrivačima, kao što su jorgani i deke, 'kadili' smo se nad malo širom posudom; tj. nosom i ustima udisali smo paru vrlo vruće vode, malo je zadržavali u plućima i onda izdisali. Činili smo to dok je voda bila vruća, vremenski  oko 15-20 minuta. A onda bismo presvukli mokru odjeću i potom određeno vrijeme pokriveni ležali. Bilo je dovoljno to učiniti samo jednom i problem bi nestao.
Ova metoda zove se inhalacija vrelom vodenom parom. O njoj je još u početku koronakrize govorio i pisao dubrovački liječnik otorinolaringolog  dr. Jure Burić koji preporuča „da se barem tri puta dnevno inhalirate nad vrelom vodenom parom u koju ste stavili šaku-dvije morske soli i šaku-dvije običnog vrijeska koji čak nije toliko niti bitan. Bitni su temperatura, vlažnost i dostupnost u respiratorni trakt. Tako ćete 'otjerati' koronu iz usta, iz nosa i svih dišnih puteva, pa i oka“ kaže dr. Burić koji ovako opisuje postupak inhalacije: „U jednu posudu ulijte oko dvije litre vode i ubacite šaku-dvije morske soli. Kada voda proključa, skinite je s vatre, postavite na stol, uzmite jedan veliki ručnik koji ćete prebaciti preko glave i posude s vrelom vodom. Pazite da vas vrela vodena para u početku ne opeče! Udahnite duboko vruću vodenu paru kroz usta, a izdahnite kroz nos, i tako redom dok se voda ne ohladi. To može trajati 15 do 20 minuta. Većinu vremena imajte otvorene oći. Na taj način riješit ćete se zločeste korone, koja, po mom mišljenju takvu temperaturu od oko 60 i više stupnjeva i vlagu od skoro 100 posto ne može preživjeti na sluznici usta, nosa niti očiju. Ako to činite tri puta dnevno, korona se neće uspjeti razmnožavati niti ukorijeniti u vašoj sluznici. Onemogućit čete joj prodor u vaše bronhe i plućni parenhim. Nakon pet do deset dana večernjeg inhaliranja, imat ćete potpuno repariran respiratorni sustav“, poručuje dr. Burić.  
Smatra se da COVID-u 19 treba više od osam sati kako bi ušao u stanicu u nosu i ustima, to jest kako bi postao virulentan. Stoga je potrebno svakodnevno ispirati nos i usta spomenutom ohlađenom vodom ili je „šmrknuti kroz nos, da nam do mozga dođe, i ispirati usta“. A ova se voda može i u maloj količini pripremiti tako da se u čašu vode stavi žlica morske soli te se prokuha i ohladi. To je bolji proizvod od onog istog u ljekarni koji se zove aquamaris, voda mora.  
Znajući sve ovo i, imajući u vidu kako je strah od bolesti opasniji od bolesti, u vrijeme nastanka COVID-a-19 uporno sam govorio i uvjeravao kako se ove bolesti moramo vrlo ozbiljno čuvati, ali je se ne trebamo panično bojati. To sam govorio čak i onda kad je 23. rujna, u vrijeme dviju mojih teških prehlada, testiranje pokazalo da sam pozitivan na COVID-19. A to se dogodilo nakon povratka iz Jajca, gdje sam u nedjelju 13. rujna, kao predratni, ratni i poratni jajački župnik i gvardijan, bio na proslavi 25. obljetnice oslobođenja Jajca.
Osjećaj slabosti, nedostatak apetita, otežano disanje i povišena temperatura bili su ozbiljni znaci podmukle i opasne bolesti. Stoga sam odmah 23. rujna napravio prvu inhalaciju, a kasnije još pet. Umjesto vrijeska u vrelu vodu sam svaki put neposredno pred inhalaciju stavljao po jednu iskrižanu glavicu crvenog luka, jer on iskrižan ubija sve viruse na nekoliko metara oko sebe. U vodu se mogu staviti i druge ljekovite biljke kao što su kadulja, mlade grančice bora ili jelke, kadulja, stolisnik, kamilica itd.   
Naša liječnica Divna Vojnovska, odlična dijagnostičarka, propisala mi je šest tableta antibiotika Sumameda, a za snižavanje temperature dnevno sam, po potrebi, uzimao 3-4 tablete Lekadola. Uz to su mi moji vjerni prijatelji već prvog dana dostavili paket s namirnicama za jačanje imuniteta te sam svako jutro natašte ispijao po jednu ampulu matične mliječi s vitaminom D, uz ručak sam jeo slaninu s bijelim lukom, a nakon toga sam pio čaj od đumbira s tabletama Plivit B Forte i Plivit C Max 500 mg. Znao sam da je za nadvladavanje bilo koje bolesti, pa tako i COVID-a 19, važna kvalitetna i dostatna ishrana. Ipak, ističem kako sam uvjeren da je uz Sumamed glavnu ulogu u nadvladavanju moga COVID-a 19 imala spomenuta inhalacija kao prirodna metoda i pomoć u liječenju ove bolesti.  
Nakon sedam dana, već 29. rujna osjećao sam se dobro, a temperatura moga tijela bila je potpuno normalna. Liječnica epidemiologinja ostala je iznenađena. Rekao sam joj kako sam primjenio šest inhalacija koje je nedavno spominjala i ravnateljica klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu te članica Stožera civilne zaštite RH dr. Alemka Markotić. Ono najvažnije je da od tada nisam imao nikakvih zdravstvenih problema niti posljedica. Naprotiv, lakše dišem.  
 
Sućuraj, 30. studenoga 2020.                                                                 Stipo Marčinković
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831