Kotorvaroška Dolina

PREDSTAVLJENA „KULTURNO-VJERSKA BAŠTINA HRVATA BOSNE I HERCEGOVINE“

Datum: 28.6.2018.


 
Dvodnevna manifestacija „Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine“ pod geslom „Vratimo nadu zavičaju“ predstavljena je u srijedu, 27. lipnja 2018. u Zagrebu na susretu novinara i predstavnika organizatora i pokrovitelja.
 


Manifestacija će se održati u Zagrebu 7. i 8. srpnja u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, Udruge bosanskih Hrvata Prsten, župe Svete Marije Anđeoske-Sopnica i Zajednice Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

U subotu, 7. srpnja u Hrvatskoj matici iseljenika održat će se susret s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem.

Istoga dana u 21 sat na gornjogradskoj ljetnoj pozornici na Gradecu pjesmom i plesom bit će predstavljena tradicijska kultura Hrvata i BiH.

U nedjelju, 8. Srpnja u župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske u Sopnici s početkom u 11 sati euharistijsko slavlje predvodit će kardinal Vinko Puljić. Nakon Mise slijedi kulturno-zabavni program s nastupom zborova i kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine.

Mijo Marić ravnatelj Hrvatske matice iseljenika koja je jedan od organizatora, naglasio je kako se ovom manifestacijom želi okupiti bosansko-hercegovačke Hrvate i predstaviti ih kroz kulturnu i vjersku baštinu. „Hrvate u BiH smatramo iznimno važnim dijelom hrvatskog ukupnog korpusa, a ovom periodu pred skore izbore u BiH ovaj događaj posebno dobiva na težini. Raduje nas što na susretu s bosansko-hercegovačkim Hrvatima sudjeluju dva iznimno važna čovjeka vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda dr. Dragan Čović“.

Fra Stipo Karajica župni vikar u župi Svete Marije Anđeoske u Sopnici u Zagrebu koji je i glavni inicijator manifestacije zahvalio je okupljenim predstavnicima medija na odazivu, zanimanju i potpori ovom projektu. „Zahvaljujem vam što na ovaj način postajete dionikom i prijateljski, sunarodnjački, vjerski i kršćanski prepoznajete vrijednosti i dajete potporu“. Pojasnio je, kako se na ovom projektu važnom za Hrvate općenito radi već godinu i pol, a ideja je potekla od nekoliko zavičajnih susreta koji se održavaju u samostanu sv. Ilije i župe Svete Marije Anđeoske, a zanimanje za manifestaciju su iskazali predstavnici preko dvadeset zavičajnih Zajednica, udruga i klubova BiH, gdje se okupljaju Hrvati koji žive u Hrvatskoj.

Manifestacija se priređuje s ciljem međusobnog povezivanja u Hrvatskoj i šire, upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenja kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta. „Manifestaciju smo željeli obogatiti da bude i kulture, narodnih nošnji, plesova, pa i gastro-ponude. Nadamo se, da ćemo ova dva dana osjetiti međusobnu povezanost, snagu i jedinstvo; da će tih dana sve razlike među nama ma kakve bile biti na najmanjem nivou; te da će vjerska, kulturna i svaka druga baština - vrijednosti koje nas krase kao Hrvate u Republici Hrvatskoj i izvan učiniti još snažnijima, vrednijima“, rekao je fra Karajica.

Ivana Perkušić u ime pokrovitelja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH je naglasila, kako Ured rado daje potporu projektima kojima se promiče kultura, identitet, vjera. Posebno je ukazala na moto, koji se čini znakovitim u današnje vrijeme puno izazova. Izrazila je nada, da će manifestacija dati doprinos međusobnom povezivanju i snaženju.

Izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Jurica Gregorić je rekao, kako je Grad sretan da može sudjelovati u promociji i očuvanju kako identiteta vjerskog, nacionalnog, kulturnog, tako i kulturne baštine Hrvate iz BiH koja je jako bogata i velika.

(kta/ika)

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831