Kotorvaroška Dolina

Posveta nove župne crkve Svetog Franje na Dobrinji, 2015.

Datum: 19.10.2015.


Govor fra Pere Karajice prilikom posvete crkve na Dobrinji


„ Ovo je dan što nam ga učini Gospodin, opet smo radosni!“
 
      Uzoriti kardinale Vinko, mnogo poštovani provincijalu fra Lovro, dragi župljani, prijatelji, dobročinitelji, ovdje nazočni moja braća,sestre i zete, dragi Kotorvaošani i cijenjeni gosti!
      Uistinu sam radostan zbog ovoga velikog događaja za našu župnu zajednicu ovdje na Dobrinji koja konačno i nakon više od 23 godine života pod zemljom izlazi iz skloništa i različitih  podruma na svjetlo dana slaveći prvu svetu misu u našoj novoj i posvećenoj župnoj crkvi Svetoga Franje Asiškoga. Rado se sjećam mnogih svećenika koji su pastoralno djelovali iz Ordinarijata i Provincijalata  u ovoj župnoj zajednici od samoga početka tijekom rata i poraća, a posebno od službenog osnivanja župe, u  kolovozu 1997.
 Molimo za pokojnog fra Ljubu Lucića koji je rado dolazio na Dobrinju tijekom rata. Velik pečat ostavio je fra  Mirko Majdandžić kojega se još uvijek svi Dobrinjci rado sjećaju. 
Na poseban način zahvaljujem petorici mojih prethodnika koji su pastoralno djelovali prije mene: Fra Ivica Matić, fra Franjo Radman, fra Anto Ivanović, fra Blažan Lipovac i fra Janko Ćuro.
      Uzoriti kardinale, ako se dobro sjećam ovoj je Vaš peti dolazak u našu zajednicu i župu od kada ja djelujem već 6 godina i to je razlog velike radosti za sve nas i hvala Vam za sve dobro koje ste učinili da se osnuje, zaživi i izgradi  prva franjevačka župa u gradu Sarajevu na području Dobrinje.
    Točno prije pet godina dobili smo sve potrebne dozvole i suglasnosti njih 26 te smo 2.10.2010. započeli građevinske radove za naš pastoralni centar i danas nakon pet napornih i burnih godina gradnje imamo svoju novu crkvu i župnu kuću s Pučkom kuhinjom KSA. Uzoriti, još jednom veliko HVALA za darovani oltar i ambon Pape Franje. To je za nas veliki Božji dar preko Vas, a posebno cijenim  doprinos mnogih dobročinitelja kojih se i ovom prilikom rado sjećam i trajno molim za njih i njihove suradnika i njihove obitelji, samo neki:
      Kirche in Not, St Joseph&the Helpers iz Caritas Dublin- Irska, Općina Novi Grad, Komisija za odnose s crkvama i vjerskim zajednicama općine Centar,  Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica BiH, Vijeće ministara BiH, Gradonačelnik Ivo Komšić, Živko Budimir, naša partner župa Svetog Ilije Kiseljak, Župe i fratri  Sesvetska Sopnica, Podmilačje, Kotor Varoš, Jajce,Uskoplje, HKM Graz, Linz-Wels, Insbruck, HKM Sv. Leopld- Melbourn, pok. fra Petar Vlašić-Međugorje, HKM Rotterdam, Weltkirche, Franziskanerprovinz Salzburg, HPT Mostar, firma Ovnak,biskupska konferencija SAD, posebno KSA- koji nam na različite načine pomaže a posebno već godinama  za nas plaća račune: vode, struje i grijanja. Fratri sa Dobrinje: fra Kristijan, Marko i Danijel, veliki dobročinitelj fra Perica Vidić koji je oslikao i uradio novi i lijepe vitraji na 5 kosih prozora koji krase našu novu crkvu, fra Benedikt Vujica, don Luka Brković, don Tomo Knežević, nuncij Alessandro D“erico, prijatelji iz Monopolija i mnogi naši župljani, prijatelji i dobročinitelji, samo neke obitelji: Šarlija, Reljić-Pavlović iz SAD, Beus, Nikolić, Ljubić, Brizar, Doko, Đogo, Rašić, kao i mnogi moji Kotorvarošani koji od samog početka podržavaju i pomažu gradnju naše crkve. Svima spomenutima još jednom veliko:HVALA! uz franjevački pozdrav : Mir i dobro!
      Sve vas lijepo pozdravljam i želim vam dobrodošlicu  na posvetu naše nove crkve  Sveti Franjo Asiški na Dobrinji koja je još u izgradnji, radovi su još u tijeku. Župna kuća, dvorana  i Pučka kuhinja KSA su posve završene zahvaljujući dobročiniteljima iz Irske za njih i sve druge prijatelje i dobročinitelje trajno molimo!!!
Hvala svim svećenicima sa Neđarića posebno gvardijanu dr. fra Mili ovdje nazočnom i svima  koji mi pomažu u pastoralnom radu,  vlč. Mati Aniću koji je predvodio duhovnu obnovu i pripremu za ovaj događaj, svim časnim sestrama, bogoslovima, kuharicama i onima koji su čistili i uređivali crkvu i svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi ovoga nesvakidašnjeg događaja. Hvala meštru i bogoslovima u asistenciji i pjevanju.
Hvala firmama:Gradnja koja je provela 3 hladne zime izvodeći najteže građevinske radove, firmi, Nikodil i K-PROJEKT iz Žepča koje su  izvele završne radove unutrašnjeg uređenja župne kuće, pučke kuhinje i crkve.
 Započeli smo mjesec listopad  posvećen Blaženioj Djevici Mariji i sve vas pozivam na veće  sudjelovanje u listopadskoj pobožnosti, misa je svaku večer u 18 sati uz razmatranje i krunicu.  Svećenike, časne sestre, bogoslove i goste pozivam na ručak, a svi ste pozvani na čašicu i okrepu ispred pučke kuhinje. Dobro nam došli,ugodan boravak!
 
Sutra je naš patron sveti Franjo, misa je u 11 sati fra Danijel Nikolić, svi ste pozvani!
 
Mir i dobro!
Sarajevo,3. listopad – uočnica svetog Franje,2015.                  fra Petar  Karajica,župnik
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005