Kotorvaroška Dolina

Posjet ministra Čordaša i dopresjednika Jerkovića franjevcima

Datum: 10.6.2015.


Sesvetska Sopnica /Zagreb, (FIA) U utorak 9. lipnja 2015., Josip Jerković, dopredsjednik RS-a i Davor Čordaš, dopredsjednik HDZ-a BiH i ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS-a posjetili su Franjevački samostan sv. Ilije i Župu sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba.
 

Tijekom obilaska novo useljenog samostana i još uvijek građevinski nedovršenog Pastoralno kulturnog centra za vjernike u ovom dijelu grada Zagreba, u odsutnosti gvardijana fra Bože Lujića, visoke goste su primili sopnički župnik fra Zdravko Dadić i župni vikar fra Stipo Karajica i upoznali ih s pastoralno-duhovnim i materijalnim stanjem u samostanu i župi i istaknuli da župa broji preko 4.000 vjernika u 1.229 obitelji. Najveći broj župljana vjernika su prognani i izbjegli Hrvati iz Bosne i Hercegovine, koji su u Hrvatsku doselili tijekom ratnih razaranja u BiH. Naglasili su da se u župi redovito održavaju godišnji susreti Hrvata iz Rame, Kotor Varoša, Brčkog, Jajca, Posavine, te se po potrebi održavaju i drugi kulturno–umjetnički programi Hrvata iz BiH. Osim toga, u župi se održava tjedni župni vjeronauk za vjeroučenike od trećeg do osmog razreda, djeluju tri župna zbora, Treći franjevački svjetovni red, FRAMA te sjedište Humanitarno-karitativne udruge Kruh svetoga Ante za Hrvatsku.
Na kraju susreta dopredsjednik Jerković i ministar Čordaš su zahvalili franjevcima Bosne Srebrene na srdačnom prijemu i razgovoru, te izrazili zadovoljstvo sa svime što su vidjeli, a posebno s onim što su činili i čine za Hrvate iz Bosne i Hercegovine, koji su zbog ratnih strahota morali napustiti svoje domove, zaželjevši im puno snage u ostvarenju započete misije. 
Župa sv. Marije Anđeoske u Sesv. Sopnici i samostan sv. Ilije u Zagrebu pripadaju franjevcima Provincije Bosne Srebrene. U studenom 2000. godine započeta je gradnja župne crkve, pastoralno-kulturnog centra i uz nju samostana i župne kuće. U tijeku su izrada planova za novi zvonik i građevinski radovi na unutarnjem uređenju crkve, pristupnih puteva i parkirališnih mjesta.
Stipo 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831