Kotorvaroška Dolina

Posjet Hrvatske televizije

Datum: 28.4.2017.


stari grad Kotor
Naš kraj ima bogatu i povijesnu kulturnu baštinu. Srednjovjekovni Kotor još nije ni arheološki ispitan a ovo područje je posebice značajno zato što je njime vladao vojvoda Hrvoje Vukčić Vrvatinić. Povjesničar Ferdo Šišić misli da se Hrvoje i rodio u Kotoru oko 1350. godine. Ovaj bosanki vladar postajo je toliko moćan da se 1403. godine mogao nazvati „hercegom Splita, potkraljem Dalmacije i Hrvatske, velikim vojvodom bosanskim i knezom Donjih Kraja. Godine 1412. darovao je Donje Krajeve ženi Jeleni kao jamstvo za novac koji mu je bila posudila. Uporno i uspješno je odbijao sve pokušaje ugarskog kralja Sigismunda da svojoj vlasti podvrgne Bosnu. Godine 1415. Hrvoje je potukao njegovu vojsku kod Doboja i protjerao je preko Save Njegovoj obitelji je pripadao i Kotor, u kojem je Hrvoje čim se rodio boravio. U narodu još uvijek živi predaja kako je na svom vrancu skočio s Ravnog Čepka na tvrđavu Bobas i kao dokaz tomu pokazuju otisak konjskih kopita otisnut u tvrdoj stijeni.
Hrvojev Kotor, čije ruševine i  danas strše iznad još uvijek bistre Jakotine-Bobasa budi uspomene na našu daleku prošlost.
Iz tih razloga jučer, 27.4.2017. godine našu župu je posjetila  ekipa Hrvatska televizija koja je provela popodne na starom gradi snimajući ga, htijući napraviti dokumentarni film o Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću.
Sami su nam rekli da su već obišli Jajce kao i neke druge lokacije na kojima je naš Hrvoje boravio, a spremajući se ići i u Istambul gdje se nalazi  Hrvojev misal.
Viki Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654