Kotorvaroška Dolina

Posjet Generalnog vizitatora

Datum: 19.8.2021.


Generalni vizitator Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Bože Vuleta u župi Sućuraj

Generalni vizitator franjevačke Provincije Bosne Srebrene fra Bože Vuleta, u pratnji tajnika fra Davora Petrovića, započeo je pohod u župi Sućuraj na otoku Hvaru u utorak 17. kolovoza.
Fra Božu i fra Davora su dočekali župnik župe Sućuraj fra Stipo Marčinković i župnik župe Gdinj te upravitelj župe Bogomolje fra Mario Divković. Fra Bože je uz pomoć anketnih pitanja osobne i provincijske naravi dugo i temeljito razgovarao s fra Stipom, a potom i s fra Marijem. Isto tako učinit će i sa svih 267 bosanskih franjevaca koji imaju aktivno pravo glasa na provincijskom Kapitulu koji će se održati sljedeće, 2022. godine. Nakon razgovora fra Bože je pregledao svih 36 različitih crkvenih, kućnih i ostali knjiga.
Obavivši vizitu u župi Sućuraj fra Bože i fra Davor uputili su se prema Cavtatu i Pridvorju kod Dubrovnika, a nakon toga krenut će prema franjevačkom samostanu u Đakovici na Kosovu. Prema programu, osim Hrvatske i Bosne i Hercegovine, fra Bože će vizitirati bosanske franjevce u Beogradu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Beligiji, Austriji, Australiji i misionare u Africi.  
Franjevci Bosne Srebrene već znaju kako će fra Bože prigodom vizitacija ponajprije raditi na jedinstvu i slozi bosanskih franjevaca oko ključnih pitanja od kojih je najvažnije pitanje samoga opstanka Provincije Bosne Srebrene. Naime, nedavni rat u BiH završen je s tragičnim posljedicama za nekada i nedavno slavnu provinciju Bosnu Srebrenu. Večina provincijskih župa je opustošena, a mnoge od njih su jednostavno nestale, osobito na području banjalučke regije i bosanske Posavine. To je jedan od ključnih razloga zašto je poznato franjevačko sjemenište u Visokom kod Sarajava ugašeno. A i sama franjevačka teologija u Neđarićima kod Sarajava bori se za goli opstanak.
 
Sućuraj, 17. kolovoza 2021.                                               Stipo Marčinković
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831