Kotorvaroška Dolina

Patron župe – Mala Gospa

Datum: 11.9.2023."Gospa Mala – jesen prava!'. 


Blagdan Male Gospe 8. rujna, u puku označava dolazak jeseni, pa postoji izreka 'Gospa Mala – jesen prava!'. Oko blagdana Male Gospe se i lastavice spremaju na odlazak u toplije krajeve, pa se kaže da ih Marija tamo odvodi, a vraća ih na Blagovijest 25. ožujka.
Naša župa posebno slavi Malu Gospu jer je to Patron župe. Okupili smo se u našoj kotorvaroškoj ljepotici i proslavili Svetu misu. Misno slavlje je predvodio fra Juro Aščić sokoljski i vrbanjački župnik uz koncelebraciju fra Zorana Mandića.Lijepo je nam je fra Juro u svojoj propovijedi oslikao Gospin lik. Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Mala Gospa 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe.
Nakon svete mise župnik je sve nazočne pozvao na ručak  koji su pripremili Ekipa od kipa i Župni ured u  novo opremljenoj vjeronaučnoj dvorani.
Nekako kad dođe Mala Gospa osjeti se sjeta. Završava se ljeto, jesen dolazi, mnogi vjernici i župljani koji su bili tu polako se vraćaju negdje tamo i čovjek osjeti nekakvu tugu. Ali radujmo se. Dolazi sv. Franjo, Svi Sveti,  opet ćemo se družiti i prisjećati se ljetnih događanja.
 
Viki
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831