Kotorvaroška Dolina

Otkriveno spomen-obilježje Anti Franičeviću u župi Sućuraj

Datum: 7.12.2021.


U župi Sućuraj na otoku Hvaru u ponedjeljak 29. studenoga otkriveno je spomen obilježje pokojnom  mještaninu i dragovoljcu Domovinskog rata Anti Franićeviću. Otkrili su ga Antin suborac Ivan Matić i brat Dinko.

Prije otkrivanja u novom mjesnom groblju na grob pokojnog Ante vjence su položili zapovjednik flote Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Darko Malečić kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića , a kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana vjenac je položio dožupan Stipe Čogelja. Potom su vijence položili načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić te uime Udruge vetarana HRM Miroslav Lozina. Prigodnu molitvu predvodio je sućurajski župnik fra Stipo Marčinković.
Nakon polaganja vijenaca u župnoj crkvi Sv. Jurja misno slavlje predvodio je župnik fra Stipo koji je sve pozdravio, oosobito Antinog brata Dinka, a pozdrave je uputio i majci Mari. Također je posebno pozdravio Ivana Matića i Miroslava Lozinu. Naveo je riječi Ivanova evanđelja: „Nitko nema veće ljubavi od ove: položiti vlastiti život za svoje prijatelje“. (Iv 15, 13). Podsjetio je kako je pok. Ante položio svoj život za svoj Sućuraj koji je neizmjerno volio, za svoju Splitsko-dalmatinsku županiju i za svoju domovinu Hrvatsku. Fra Stipo je poželio „da u našem Sućurju, u našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji i u našoj domovini Hrvatskoj uvijek bude dovoljno onih koji će biti spreni, svojim životom i radom svakodnevno izgarati i, ako bude potrebno, i svoje živote položiti za svoj narod i svoju Domovinu“. Liturgijsko pjevanje predvodio je troglasni ženski župni zbor.
Potom je kod monuentalnog kipa Sv. Nikole i spomen-obilježja odsvirana himna „Lijepa naša Domovino“. Prigodne govore održali su kapetan Darko Malečić , Ivan Matić i Miroslav Lozina. Spomen- obilježje otkrili su Ivan Matić i Dinko Franičević, a blagoslovio ga je župnik fra Stipo. 
Na spomen-obiljžju su riječi iz pjesme Sućuranina Josipa Slavića „Hrvatska, brode moj“:
„Ja nisam putnik, putnik bez karte. Ja imam svoj brod, svog Boga, svoj svod, svoj rod. Ja nisam putnik bez karte, Hrvatska brode moj“.
 
Kapetan korvete Ante Franičević u noći 14. na 15. rujna 1991. godine zajedno s pripadnikom Hrvatske ratne mornarice Ivanom Matićem i djelatnicima brodogradilišta „Greben“ iz Vele Luke Željkom Županovićem i Daliborom Zokićem sudjelovao je u akciji oduzimanja broda bivše Juugoslavenske ratne mornarice, desantno-jurišnog čamca DJČ 112, prvog ratnog broda koji je podigao zastavu Republike Hrvatske, odnosno Hrvatske ratne mornarice.  Akcija oduzimanja broda izvršena je u noći, u okolnostima potpune pomorske blokade hrvatskih otoka i obale od strane Jugoslavenske ratne mornarice. Uz to, brod je je bio tehnički nedovoljno ispravan. Ipak, oni su to herojsko djelo uspješno izvšili. Oko 21, 30 sati iz Vele Luke na sjeveru otoka Korčule zaplovili su prema Sućurju na istoku otoka Hvara, a onda prema Drveniku te odatle uz druga primorska mjesta stigli do Makarske, a potom do Omiša i brod usidrili u rijeci Cetini. Prije polaska iz Vele Luke pokojni Ante nazvao je admirala Svetu Leticu, koji je 12. 9. 1091. godine imenovan zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice, i lozinkom: „Idemo kočariti“ dao mu do znanja da kreću u akciju. Nažalost, Ante je 29. studenoga 1991. tragično izgubio svoj život. 
Općinsko vijeće Sućurja na jednoj od svojih sjednica odlučilo je da se Anti Franičeviću postavi spomen-obilježje između staroga i novoga trajektnog pristaništa za veće trajekte, koje će biti završeno do polovice sljedeće godine, te da ono nosi Antino ime.
U povodu otkrivanja spomen-obilježja u sućurajsku luku uplovila je raketna topovnjača „Šibenik“ i jedan brod iz klase onoga kojega je Anto Franičević sa suborcima uzeo u Veloj Luci i usidrio u Cetini. 
Sućuraj, 29. studenoga 2021.                                                      Stipo Marčinković
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654