Kotorvaroška Dolina

Orahova

Datum: 14.2.2022.


Orahova - neslomivi hrvatski duh i optimizamOrahova, veliko hrvatsko naselje u općini Kotor Varoš, prije rata brojalo je više od 1800 Hrvata, koji su živjeli u 350 obiteljskih kućanstava.

Tijekom rata, teških borbi i stradanja sve su kuće uništene i devastirane, a hrvatski puk izgnan i raseljen.

Danas žive širom svijeta, najviše u Hrvatskoj i europskim zemljama. Međutim, nikada nisu zaboravili svoj dom pa se i danas, kao i za vrijeme rata, žestoko bore za svoje ognjište, nastojeći svojim radom i zalaganjem sačuvati svoj korijen i koliko je moguće obnoviti i popraviti porušene kuće i devastiranu infrastrukturu. U taj neslomivi hrvatski duh i ponos uvjerio sam se i jučer, kada sam posjetio Orahovu i dan proveo s nekolicinom njezinih žitelja, koji često dolaze u svoj rodni kraj i organizirano pokušavaju svome selu povratiti nekadašnji duh i život. Usprkos teškoćama s kojima se susreću, oni ne odustaju i bore se dokraja. Šume u hrvatskom vlasništvu se već skoro 30 godina bespravno i nelegalno sijeku, imovina i zemlja bespravno koristi i uzurpira, a putna infrastruktura uništava i ne popravlja.

Međutim, svi ti problemi su dodatni izazov i motiv Hrvatima iz Orahove da se s još više energije bore za svoja prava i pravo na svoj dom i život u njemu dostojan čovjeka. Svi smo im dužni pomoći u tome jer je ustrajnost i upornost jedini način na koji se može pobijedi.

Zoran Piličić

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654