Kotorvaroška Dolina

Održan Sedmi susret raseljenih Kotorvarošana u Zagrebu

Datum: 6.7.2015.


Sesvetska Sopnica/Zagreb 6.srpnja 2015.godineSedmi susret raseljenih vjernika kotorvaroške doline bi se u najkraćem mogao sažeti ovako „Susreti sjećanja, ljubavi i odanosti zavičaju“. Susret je održan u nedjelju, 5. srpnja 2015. godine u župnoj crkvi Gospe od anđela u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Svečano misno slavlje predslavio je fra Juro Marčinković, kotorvarošanin, trenutno na službi u Sućurju na Hvaru, uz suslavlje sokoljsko-vrbanjskog župnika fra Marka Bandala, domaćina župnika fra Zdravka Dadića, župnog vikara fra Stipe Karajice, fra Zorana Mandića , gvardijana samostana sv. Luke u Jajcu, fra Bože Lujića, gvardijana samostana sv. Ilije u Zagrebu i trajnog đakona Božidara Hadaša.
Raseljeni kotorvarošani iz župa Kotor Varoš, Sokolina i Vrbanjaca su se i ove godine okupili pod geslom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“. Misu zahvalnicu slavili su za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline. Okupljene je riječima dobrodošlice prvo pozdravio župnik fra Zdravko Dadić i izrazio zadovoljstvo što vjernici triju kotorvaroških župa i dalje održavaju svoje susrete u župi Sesvetska Sopnica, povjerenoj bosanskim franjevcima koji, uz pastoralno-karitativno djelovanje, uvelike podržavaju i potiču zavičajna okupljanja i susrete. Misno slavlje je skladnim pjevanjem uzveličao župni zbor pod ravnanjem Monike Blažević, kao i značajan broj članova župnog pastoralnog vijeća, FSR-a i Frame, koji su dali svoj nemjerljiv doprinos i pomoć u izvedbi i obogaćenju drugog dijela programa kotorvaroškog susreta ispred smaostansko-župnog dvora u Sesvetskoj Sopnici. Misnom slavlju nazočila je i skupina od 50-ak vjernika i prijatelja, članova iz Hrvatske katoličke misije Klagenfurt/Villach, koji su za ovu prigodu uzvratili svoj posjet župi u Sesvetskoj Sopnici i donijeli svoj novčani dar, za početak već najavljene gradnje potrebnog zvonika na župnoj crkvi u Sesvetskoj Sopnici. Valja također istaknuti kako su sudionici ovog susreta poslije misnog slavlja svi sudjelovali u prikupljanju novčane potpore dovršetku započetih građevinskih radova i opremanju samostansko-župne crkve Uznesenja BDM u Jajcu, kojima je na odlasku i zahvalio gvardijan i župnik fra Zoran Mandić.  
Na kraju misnog slavlja predsjednik organizacijskog odbora fra Stipo Karajica je pozdravio i zahvalio okupljenim kotorvarošanima i nazočnim vjernicima, posebice iz župe Sesvetska Sopnica i okoline, te ih pozvao da i dalje održavaju i njeguju veze s rodnim zavičajem. Nakon mise ispred samostansko-župnog dvora je upriličena okrijepa koju su i za ovu prigodu organizirali i pomogli Kotovarošani i njihovi prijatelji, posebno članovi organizacijskog odbora i župljani sv. Marije Anđeoske. Druženje je upotpunjeno glazbenim ugođajem u izvedbi Ivana Martića Ivice i njegovog pratećeg Banda.
Misi i sedmom susretu raseljenih Kotorvarošana nazočili i su izaslanik Milana Bandića, gradonačelnika grada Zagreba Stipe Zeba, predstavnici zavičajnih udruga Rame, Jajca, Gruda, Posavine, Prstena, kao i predsjednici gradskih četvrti Sesvete i Dubrava Dražen Markota i Milan Draženović, predsjednik mjesnog odbora Sesvetska Sopnica Radoslav Dumančić, vijećnik u SO Kotor Varoš Ivica Marčinković, izaslanik dopredsjednika RS-a Josipa Jerkovića, savjetnik Dragan Juričević, predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata Marko Bilobrk i članovi Upravnog odobora i zapovjednik kotorvaroške bojne i vijećnik u zagrebačkoj skupštini Zoran Piličić.  
Sedmi susret Hrvata i vjernika iz Kotor Varoša je završen uručivanjem zahvalnica podupirateljima i organizatorima susreta i zajedničkom željom da ovakvih zavičajnih susreta bude više i da oni budu radost i potreba onima kojima rodni kraj jest drag.
  Tekst &fotografije Antonija Lešić
 
 
                                                                                       
 
 
 
 
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654