Kotorvaroška Dolina

Održani godišnji susreti raseljenih vjernika jajačke doline u Zagrebu

Datum: 4.10.2018.


Sesvetska Sopnica/Zagreb, 3. listopad 2018.
Franjevci Bosne Srebrene i vjernici župe Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba bili su i ove godine domaćini godišnjeg susreta raseljenih vjernika jajačkih župa Podmilačja, Jajca i Dobretića. Organizatori ovogodišnjeg susreta bili su Franjevački samostan sv. Luke u Jajcu i Udruga Hrvata kraljevskog grada Jajca, a pod pokroviteljstvom grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića. Svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 30. rujna 2018. godine u 11 sati u samostansko-župnoj crkvi sv. Marije Anđeoske predvodio je sin jajačke doline fra Anto Barišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom  fakultetu u Zagrebu, a suslavili su gvardijan samostana sv. Luke i župnik u Jajcu fra Anto Šimunović, župnik i čuvar svetišta sv. Ive Krstitelja u Podmilačju fra Filip Karadža, sopnički župnik fra Zdravko Dadić i trajni đakon iz Sesvetskih Sela Miljenko Bošnjak.
U nadahnutoj propovjedi fra Anto je naglasio važnost očuvanja svijesti o pripadnosti rodnom zavičaju i njegovanja ljubavi prema njemu bez obzira iz kojih razloga se on morao napustiti. U današnja vremena vjernički narod se jača vjerom i strpljenjem i tako iznalazi put do slobode, unatoč suvremenim vidljivim i nevidljivim izazovima koji su moguća opasnost za nacionalni identitet i zavičajnu pripadnost.
Misa je slavljena za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz jajačke doline, a misno slavlje je skladnim pjevanjem liturgijskih pjesama uzveličao mješoviti sopnički župni zbor pod ravnanjem Petre Rehak. Misnom slavlju i ovogodišnjim susretima raseljenih Jajčana u Zagrebu nazočili su i brojni uglednici i gosti iz društvenog, javnog i političkog života Zagreba, Hrvatske, Austrije i Jajca, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Jurica Gregorić te predstavnici drugih zavičajnih udruga Rame, Kotor Varoša, Stratinske i Bosanske Posavine.
Na kraju misnog slavlja okupljenima su se obratili jajački gvardijan i župnik fra Anto Šimunović i podmilački župnik fra Filip Karadža, predstavivši im ukratko pastoralno i građevinsko stanje u njihovim župama. Ispred organizatora obratio se Anto Brtan, predsjednik Udruge jajačkih Hrvata i prijatelja grada Jajca u Zagrebu, koji je zahvalio domaćinima sopničkim franjevcima, okupljenim jajčanima, nazočnim svećenicima-franjevcima, a posebno vjernicima i članovima KUD-a u narodnim nošnjama i predstavnicima Općine pristiglima iz Jajca, na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća Ivi Šimunoviću i pozvao ih na druženje, prigodnu zakusku i program u kriptu župne crkve.
S.Karajica                                                                           
                                                                                                                             
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654