Kotorvaroška Dolina

Održani godišnji susreti raseljenih Jajčana u Zagrebu

Datum: 9.10.2017.


Sesvetska Sopnica/Zagreb, 9. listopad 2017.
 
Franjevci i vjernici župe Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba su ove godine bili domaćini godišnjeg susreta raseljenih vjernika jajačke doline. Pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba u nedjelju, 8. listopada 2017. organizirani su godišnji susreti raseljenih vjernika i prijatelja jajačke doline u u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati u samostansko-župnoj crkvi predvodio je fra Anto Šimunović, gvardijan samostana sv. Luke i župnik u Jajcu, uz suslavlje sopničkog župnika fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice.
U propovjedi je fra Anto naglasio važnost očuvanja kulturno-povijesnog naslijeđa kako pojedinca tako i naroda u cijelosti, svijesti o porijeklu posebice u teškim povijesnim razdobljima kao što je bio pad Bosne 1463. godine poput biblijskih stradanja. U takva vremena narod bi ojačan vjerom i strpljenjem iznalazio put do slobode, ali danas se susrećemo s drugim nevidljivim izazovima koji su opasnost za nacionalni identitet.
Misa je slavljena za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz jajačke doline, a misno slavlje je skladnim pjevanjem liturgijskih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Rehak. Misnom slavlju i ovogodišnjim susretima raseljenih Jajčana u Zagrebu nazočili su i brojni uglednici i gosti iz društvenog, javnog i političkog života Zagreba, Hrvatske i Jajca, kao i predstavnici drugih zavičajnih udruga Rame, Kotor Varoša, Gruda, Banja Luke, Uskoplja, Prstena i Bosanske Posavine.
Na kraju misnog slavlja okupljenima su se obratili domaći sopnički župnik fra Zdravko Dadić i ispred organizatora predsjednik Udruge jajačkih Hrvata u Zagrebu Anto Brtan, koji su zahvalili okupljenim jajčanima i nazočnim vjernicima, posebno izaslanstvu pristiglom iz Jajca, na čelu s predsjednikom općinskog Vijeća Ivi Šimunoviću, te ih pri tome podsjetili da ne zaboravljaju veze s rodnim zavičajem i pozvali nakon misnog slavlja na druženje, prigodan domjenak i program u kriptu crkve, koje su za ovu prigodu organizirali vodstvo Jajačke Udruge i prijatelji. Druženje je nastavljeno u veselom raspoloženju, radostan napjev jajačkih pjesama sve do kasnih večernjih sati.
       A. Maras
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 136.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, listopad 2023.

Datum: 6.11.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Slavite li Božić

Slika tjedna

20240214_113112