Kotorvaroška Dolina

Održani drugi sportski susreti raseljenih Kotorvarošana

Datum: 11.7.2017.


Wels, 11.07.2017.
 


U subotu, 08. srpnja ove godine, na nogometnom terenu FC Union Gunskirchen u Welsu, održani su drugi sportski susreti raseljenih kotorvaroških Hrvata. Organizator i pokrovitelj ove sportske manifestacije je Zajednica kotorvaroških Hrvata Wels. Na ovim susretima sudjelovale su tri malonogometne ekipe: Matulji (Opatija), Zagreb i Wels. Prvi sportski susret raseljenih kotorvaroških Hrvata bili su krajem veljače 2015. godine u Zagrebu. Nakon međusobno odigranih susreta i ogleda na terenu proglašene su najuspješnije ekipe i uručeni im pehari: ekipi Wels za prvo mjesto, ekipi iz Matulja za drugo mjesto i ekipi Zagreb za treće osvojeno mjesto. Valja naglasiti da je ekipa Wels drugi put zaredom osvojila naslov i da su na terenu pokazali zavidnu formu i uigranost. Djelitelj pravde svih odigranih susreta bio je međunarodni sudac Marko Tikvić iz Welsa.
Ovo je također bila prigoda i za oproštaj od nogometno-vratarske karijere, još uvijek jednog od najboljih i najdugovječnijih nogometnih vratara poniklih na području Kotor Varoša, Marka Bjelobrka Cape, nakon više putnih odgađanja i obećanja Uprava klubova i suigrača s kojima je igrao tijekom svoje dosta bogate nogometne karijere, počevši od FK Mladost iz Kotor Varoša, BSK iz Banja Luke, kao i drugih klubova u kojima je branio boje tijekom svoje više od dvadeset godina vratarske karijere. Organizatori su svojevrsnoj legendi svoga kraja, popularnom Capi u znak oproštaja uručili prigodne darove; dres s njegovim omiljenim brojem jedan (1) i knjigu Svijet nogometa s potpisima svih sudionika ovog turnira.  
Svi sudionici ovog zanimljivog i nesvakidašnjeg događaja suglasni su da je ovo bila još jedna sportsko-svečarska manifestacija, prigoda za međusobni susret i doživljaj ljepote i pripadnosti istom zavičaju, te pozitivna promocija sporta i zdravog načina života. Rezultat na sportskom terenu bio je u drugom planu, što je najbolje potvrdio i nastavak drugog dijela programa u prostorijama Hrvatskog doma u Welsu, pripremljena zajednička večera, u organizaciji kotorvaroških domaćica-žena iz Welsa za sve sudionike turnira, uzvanike i prijatelje uz glazbeni ugođaj i izvedbu Miće s pratećim bandom i mladih tamburaša Hrvatskog doma. Božji blagoslov na hranu i piće, kao i sve nazočne zazvao je sopnički samostansko-župni vikar, kotorvarošanin fra Stipo Karajica. 
„Ovo je još jedan događaj koji doprinosi stvaranju zajedništva i povezanosti ljudi iz Kotor Varoša međusobno i s drugima. Sljedeće godine ćemo proslaviti X. jubilarni susret raseljenih kotorvarošana u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu. Hvala domaćinima na gostoprimstvu i već sada ih pozivamo da nam se pridruže kao podrška i dođu sljedeće godine“, rekao je okupljenima u svom pozdravnom obraćanju Marko Bilobrk, ispred ekipe Kotor Varoš- Zagreb, ujedno i predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata za Hrvatsku, sa sjedištem u Zagrebu.
Ispred organizatora turnira i skupa u Welsu nazočnima se obratio Zlatko Zlajo Marković: „Zahvaljujući razumijevanju i donacijama Grada Welsa, kao i svim Hrvatima ovdje u Welsu stara tvornica boja i lakova preuređena je u Hrvatski dom, pa sad Hrvati gornje Austrije imaju lijepo uređeno mjesto gdje se mogu družiti, upoznavati i pomagati jedni drugima, osobito onima koji se navrate ili se dosele u Wels, jer smo mi mnogi taj put neizvjesnosti prošli i znamo kako je dobro došla ovakva, ali i svaka druga pomoć“, te još jednom zahvalio ekipama na odzivu, za fer i korektnu igru, te sponzorima i svima onima koji su donacijama i drugim doprinosima pomogli da se ovakva jedna sportsko-svečarska manifestacija održi u Welsu. Posebnu zahvalu uputio je vrijednim domaćicama-ženama “biblijskim Martama” koje su marljivo pripremale hranu i kolače.
 
Druženje je potrajalo sve do kasnih večernjih sati, s dojmovima da se ovakvi susreti trebaju nastaviti i dalje, slijedeći su vjerojatno u Opatiji, gdje će se prije toga na sve načine pokušati animirati i druge ekipe za ovakav vid okupljanja. Nakon lijepog ugođaja u Domu, uslijedio je počinak kod kotorvaroških obitelji u Welsu, a sutradan-nedjelja, po programu organizatora i domaćina, bila je zajednička Sveta misa u crkvi St. Stephan u Welsu, susreti s drugim sunarodnjacima i prijateljima, koji nisu bili u mogućnosti nazočiti sportsko-zabavnom programu, zatim zajedničko fotografiranje, zahvala domaćinima, oproštaj i povratak domovima i obiteljima. Na kraju zaključak autorice članka i jedne od sudionika dvodnevnog programa: ”Nadasve lijep i ugodan vikend proveden kod sunarodnjaka Kotorvarošana u gornjoj Austriji, koji i na ovaj način njeguju vrijednosti koje nose iz rodnog kraja, svjedočeći ih u drugim sredinama i gaje nadu u povratak”!
        Foto: Jozo Petrušić & tekst: Ivana Mandić
 

  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654