Kotorvaroška Dolina

Održani 11. susreti raseljenih vjernika kotorvaroške doline u Zagrebu

Datum: 7.7.2020.


Sesvetska Sopnica/Zagreb, 7. srpanj 2020.U nedjelju, 5. srpnja u zagrebačkom naselju i župi Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici održani su 11. susreti raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci) te prijatelja tog živopisno-povijesnog kraja u sjeverozapadnoj Bosni.

Svečano misno slavlje održano je u franjevačkoj samostansko-župnoj crkvi Sv. Marije Anđeoske pred nešto manjim brojem okupljenih vjernika toga kraja nego ranijih godina, što je i razumljivo zbog mjera opreza i bojazni pred još uvijek rastućom pandemijom koronavirusa. Misno slavlje predvodio je kotorvaroški sin fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici uz suslavlje gvardijana samostana sv. Ilije, proroka u Zagrebu, ujedno sopnički župnik i definitor Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.

Fra Stipo je na uvodu misnog sljavlja prvo pozdravio okupljene domaće župljane vjernike, zatim vjernike i prijatelje kotorvaroških župa posvijestivši im važnost ovakvih okupljanja u kojima glavni sadržaj treba biti Sveta misa i molitva, a zatim njihovo uzajamno poštovanje i uvažavanje u ne baš jednostavnim vremenima pandemije koronavirusa, modernizma i svekolike otuđenosti, izrazivši pri tome i osobno zadovoljstvo što raseljeni Kotorvarošani još uvijek imaju želju i volju za ovakvim susretima, barem na godišnjem planu kako u Hrvatskoj, tako u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, a opet najradije u rodnom zavičaju za ljetnih odmora i blagdana za Veliku Gospu, Rokovo, sv. Franju, čuvajući tako spomen na zavičajnu baštinu i kraj iz kojeg su potekli, a danas ih je nakon rata i prisilnog progona na desetke tisuća raseljenih diljem Europe, Hrvatske i svijeta.

Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline. Misno slavlje je skladnim pjevanjem uzveličao župni zbor pod ravnanjem Petre Pleša, a misna čitanja i zagovorne molitve vjernika čitali su Sonja Batinić, Josip Tolić i Marko Bilobrk. Susretu su nazočili članovi župno-pastoralnog i ekonomskog vijeća, OFS-a i Frame te članovi Upravnog odbora Udruge Kotorvaroških Hrvata u Zagrebu, koje je predvodio predsjednik Udruge Marko Bilobrk te prijatelj i dobročinitelj sopničke župe i mjesnih franjevaca Miroslav Škoro sa suprugom Kim Ann.

Na kraju misnog slavlja okupljene je riječima dobrodošlice i zahvale pozdravio sopnički župnik i gvardijan fra Zdravko Dadić, izrazivši zadovoljstvo što raseljeni vjernici kotorvaroških župa i dalje održavaju svoje godišnje susrete u župi Sesvetska Sopnica, povjerenoj na služenje franjevcima Bosne Srebrene te pozvao i druge da slijede ovakve zavičajne primjere. Nakon misnog slavlja za sve nazočne je upriličeno narodno druženje uz kršćanske ‘agape ljubavi’ u kripti župne crkve. Ovom prigodom organiziran je i štand sa ručno izrađenim suvenirima i nabožnim predmetima kotorvaroškog sina iz Podbrđa Mate Kljajića, koja simbolično svjedoče o burnoj povijesti Hrvata Kotor Varoša od srednjeg vijeka, turskih vremena, 19. i 20. stoljeća pa sve do novijih dana.
 
Na kraju cjelokupnog programa predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata Marko Bilobrk je pozdravio i zahvalio domaćinima franjevcima, pjevačima župnog zbora i Framašima u Sesvetskoj Sopnici na gostoprimstvu i pomoći, posebno predvoditelju misnog slavlja fra Stipi Karajici na izrečenim poticajnim riječima te okupljenim kotorvarošanima i njihovim dobročiniteljima na iskazanoj zajedničkoj i prijateljskoj podršci, snazi i brizi da se olako ne zaboravlja rodni zavičaj.
           I. Kovačić
                                                                       
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

IMG-20240401-WA0005