Kotorvaroška Dolina

Održan deveti Susret kotorvaroških Hrvata u Zagrebu

Datum: 4.7.2017.


Zagreb/Sesvetska Sopnica, 3. srpanj 2017.
 
 U nedjelju, 2. srpnja 2017. godine, u zagrebačkom naselju Sesvetska Sopnica održan je tradicionalni 9. susret raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci) te prijatelja tog živopisno-povijesnog kraja u sjeverozapadnoj Bosni. Svečano misno slavlje održano je u franjevačkoj samostansko-župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske pred više stotina vjernika iz ovog područja koje je uvelike stradalo u posljednjem ratu. Misno slavlje u 11.00 sati predvodio je fra Juro Tokalić, župnik i upravitelj župe Sokoline i Vrbanjci uz suslavlje gvardijana samostana sv. Luke u Jajcu fra Ante Šimunovića, gvardijana zagrebačkog samostana sv. Ilije prof. fra Bože Lujića, sopničkog župnika i definitora Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice. Fra Juro je pozdravio vjernike župa kako u starom tako i novom kraju naglasivši važnost okupljanja te uzajamnog poštovanja u vremenu modernizma, konforizma, hedonizma ali i svekolike otuđenosti kada je mnogo toga materijalnog dostupno ali su spone među ljudima slabe i sve slabije. Okupljene je ujedno na kraju misnog slavlja pozdravio i predsjednik Udruge raseljenih Kotorvarošana u Zagrebu Marko Bilobrk izrazivši zadovoljstvo nešto većim brojem okupljenih ove godine te s nadom da će se i nadalje čuvati spomen na zavičajnu baštinu i kraj iz kojeg su potekli, a danas su brojni raseljeni diljem Hrvatske, Europe i svijeta.
Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline. Okupljene je riječima dobrodošlice na početku misnog slavlja pozdravio sopnički župnik fra Zdravko Dadić i izrazio zadovoljstvo što raseljeni vjernici kotorvaroških župa i dalje održavaju svoje godišnje susrete u župi Sesvetska Sopnica, povjerenoj na služenje franjevcima Bosne Srebrene. Misno slavlje je skladnim pjevanjem uzveličao župni zbor pod ravnanjem Petre Rehak, kao i značajan broj članova župno-pastoralnog i ekonomskog vijeća, OFS-a i Frame. Ovom susretu nazočili su kao podrška i vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva BiH, kao i predstavnici i članovi zavičajnih udruga Jajca, Uskoplja, Kupresa, Rame, Busovače, Usore, Banja Luke te drugih krajeva gdje žive Hrvati.
Nakon misnog slavlja upriličeno je narodno druženje uz kršćanske „agape ljubavi“ u kripti župne crkve, uz čašicu pića i razgovora te pratnju tamburaškog sastavaTamburiks iz Zagreba, kojima se kasnije pridružio poznati hrvatski glazbenik Miroslav Škoro i članovi Kuburaške udruge Okić, koje je predvodio potpredsjednik Mirko Smetko, obučeni u svojim tradicionalnim i zaštitničkim odorama. Ovom prigodom organiziran je štand s knjigama i drugim suvenirima, koja simbolično svjedoče o burnoj povijest iHrvata Kotor Varoša od srednjeg vijeka,turskih vremena, 19. i 20. stoljeća pa sve do upečatljivih etapa „Bijelog puta“ organiziranog slanja humanitarne pomoći opkoljenim Hrvatima u Srednjoj Bosni ratne 1993. godine. Predstavljena je ukratko i prigodna literatura o migracijama, tradiciji, kulturi i vjeri tamošnjih Hrvata. Okupljeni su mogli razgledati i narodne rukotvorine iz ovog podneblja.
Na kraju cjelokupnog programa predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata Marko Bilobrk i predsjednik Organizacijskog odbora fra Stipo Karajica su  pozdravili i zahvalili okupljenim kotorvarošanima i nazočnim vjernicima, te ih pozvali na pripremu i odziv na dogodine jubilarni deseti susret i da tako zajednički ne dopuste zaboravu vezu s rodnim zavičajem. Misi i devetom susretu raseljenih Kotorvarošana nazočili su i brojni gosti; predstavnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Zeba, savjetnik u Veleposlanstvu BiH u Zagrebu Anto Brtan, predstavnik Zajednice branitelja „Gojko Šušak“ Mijo Crnoja, član Upravnog odbora Udruge bosanskih Hrvata Prsten u Zagrebu dr. Ivan Marčeta, predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava Milan Draženović, dopredsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete Dražen Markota i Anto Ešegović, predsjednik mjesnog odbora Stari Retkovec.Inače vrijedi naglasiti kako je okolica samostana i crkve u Sesvetskoj Sopnici s prilaznim putem, parkom, parkingom i mostom preko obližnjeg potoka Trnava nedavno izgrađeni uz razumijevanje gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i materijalno-financijsku pomoć Grada Zagreba, Vijeća gradskih čevrti i zalaganje mjesnih svećenika-franjevaca.
 
Tekst &fotografije Matej Škarica
 
 
 
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831