Kotorvaroška Dolina

Obljetnica

Datum: 5.8.2018.


 Pedeseta obljetnica redovničkog života

  

 Jedanaest sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije obilježilo je svoj zlatni jubilej. Među ovim slavljenicama je i sestra Magdalena Pranjić iz Kotor Varoša, koja sada djeluje u Zagrebu. Sestre su od 23. do 28. srpnja imale duhovnu pripremu za ovaj jubilej u samostanu Prečistog Srca Marijina na Bjelavama u Sarajevu, gdje je održano i svečano misno slavlje. Duhovnu pripremu predvodio je fra Nikica Vujica, ekonom Franjevačke provincije Bosne srebrene. Sestre su posjetile Franjevački samostan i Muzej u Fojnici te župu Deževice, mjesto netaknute prirode u općini Kreševo, poznato po izvoru sv. Jakova Markijskog (1 391.-1476. talijanski franjevac koji je bio veliki propovjednik svoga vremena. U Bosnu i Hercegovinu je došao 1 432. Kada je vršio dužnost vikara Bosanske vikarije boravio je u Deževicama).

Sveta misa u nedjelju 29.7.2018. u 11.00 bila je vrhunac obilježavanja zlatnog jubileja. Predslavio je provincijala fra Jozo Marinčić, a suslavili su: fra Nikica Vujica i mons Mato Zovkić, umirovljeni svećenik, dugogodišnji profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu te autor mnogih teoloških knjiga. U prigodnoj propovijedi fra Nikica Vujica je zanimljivim i blagim govorom istaknuo irske blagoslove: želim ti pun mjesec u tamnoj noći; neka se put skrati; neka ti vjetar uvijek bude iza leđa; neka sunce uvijek toplo sja na tvom licu; neka blaga kiša uvijek pada na tvoje polje; neka te Bog čuva u svojoj ruci. Obrazlažući svaki navedeni blagoslov fra Nikica je naglasio da je život ispunjen poteškoćama ali ne treba gubiti nadu niti se predati mraku već s osmjehom tražiti svjetlo znajući da postoji Bog, postoji izlaz iz tame. Podsjećajući slavljenice na ono sudbonosno da: „evo me“, „ovdje sam“, koje su izrekle prije 50 godina potaknuo ih je da razmišljaju o blaženstvima, koja je Isus izrekao na gori. Nije bilo lako, ali „vi ste znale da niste same da je tu zajednica koja će vam pomoći, kao što ste i jedna drugoj iskazivale pomoć i poštovanje“. Pozvao je sestre da žive dobrotu, poniznost i blagost. Dobrota otvara vrata naša prema drugima i drugih prema nama, ističući da je dobrota je svetost.

Potom su sestre obnovile zavjete i nakon onoga „evo me“, prije pedeset ponovno su izrekle svoje DA Bogu, Crkvi i zajednici pred provincijalnom predstojnicom s. Katom Karadža i mnogobrojnim sestrama što su se pridružile proslavi zlatnog jubileja.

U misnoj molitvi uz iskazane zamolbe i želje posebice su se sjetile s. Tihomire Kljajić, koja slavi zlatni jubilej, ali je zbog bolesti spriječena sudjelovati na ovoj zajedničkoj euharistiji.

Svi nazočni su čestitali sestrama lijepim riječima i dobrim željama. Provincijalna predstojnicom s. Kata Karadža čestitajući obljetnicu istaknula je da srca treba ispunjati zahvalnost unatoč teškoćama koje su proživljene, a kojih ima u svakom životu. Potaknula je sestre da žive s blagošću i strpljivošću. sukladno Pavlovoj poslanici Efežanima (Ef 4, 1-4, koja je danas čitana u službi riječi) … živite dostojno poziva kojim ste pozvani! Podnosite jedni druge u ljubavi, trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira. Zahvalila je sestrama za sve dobro što su činile u raznim službama i na raznim mjestima oplemenjujući mnoge živote. Naglašavajući „budite i dalje pronositeljice radosti i mira u služenju zajednici i svima kojima ste poslane“.

Slavlje je nastavljeno uz zajednički objed i druženje uz pjesmu.

U ime slavljenica govorila je s. Gordana Stanić.

Zlatni jubilej su obilježile sestre: Gizela Dolić, Norberta Brdar, Silverija Bošnjak, Gordana Stanić, Ivanka Kolar, Inocenta Stipić, Estera Marijić, Anđa Marijan, Tihomira Kljajić, Magdalena Pranjič i Izabela Puljić.

Uz našu Magdalenu, mnogi Kotorvarošani će se sjetiti Izabele Puljić, Silverije Bošnjak i Gizele Dolić, koje su djelovale u našoj kotorvaroškoj župi.

S. Bonifacija Pranjić Magdalenina sestra došla je iz Austrije sudjelovati u obilježavanju zlatne obljetnice, a ona je prošle godine slavila zlatni jubilej.

Luca Koroman

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654