Kotorvaroška Dolina

Mons. dr. Petar Palić zaređen za 56. hvarskoga biskupa

Datum: 10.5.2018.


novi biskup


U ponedjeljak, 30. travnja, u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru je za 56. hvarskoga biskupa zaređen mons. dr. Petar Palić, 46. godišnji svećenik Dubrovačke biskupije, podrijetlom iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu, rođen 3. srpnja 1972. godine od oca Antona i majke Zore u Prištini, u tadašnjoj Skopsko-prizrenskoj biskupiji. Glavni zareditelj bio je zadarski nadbiskup mons. dr. Zelimir Puljić, a suzareditelji apostolski upravitelj Hvarske biskupije mons. Slobodan Štambuk i dubrovački biskup Mate Uzinić.
 
Slavlje biskupskog ređenja počelo je svečanom ulaznom procesijom svih 37 biskupa i nadbiskupa od biskupskog dvora do oltara u katedrali gdje je apostolskinuncij u R. Hrvatskoj Giuseppe Pinto na latinskom jeziku pročitao nalogpape Franje o biskupskom imenovanju i ređenju mons. Palića čije je biskupsko geslo „Na Tvoju riječ“ (Lk.5,5),a na hrvatskome jeziku nalog je pročitao prvi tajnik Apostolske nuncijature mons. JanuszStanislawBlachowiak.
 
Potom je nadbiskup Puljić održao homiliju u kojoj je, između ostaloga, istaknuo: „ U svijetu nesigurnosti i konfuzije biskup ima biti onaj koji vojuje, usmjerava i rasvjetljuje. Ovo posljednje dobiva svoje osobito značenje na otoku i u gradu kojega su već stari Grci nazvali svjetionikom, „Pharosom“. Biskupu „Pharosa“, dakle, pripada zadatak biti svjetionikom koji usmjerava i rasvjetljuje“.
 
Nakon homilije uslijedila su obećanja ređenika, litanijske prošnje, polaganje ruku glavnoga zareditelja, suzareditelja i svih biskupa i nadbiskupa, što je bitni čin u obredu ređenja biskupa. Potom je slijedila molitva ređenja te mazanje glave uljem sv. krizme, predaja Evanđelistara i biskupskih znamenja:prsten, dar vjernika Janjevaca, izrađen u zlatarni Dodić u Zagrebu, mitra, dar župe sv. Ivana XXIII, pape, iz Zagreba i pastirski štap, dar svećenika Hvarske biskupije. Potom je nadbiskup Puljić poveo novozaređenog biskupa do katedre gdje je mu je udijelio, kao i svi drugi biskupi, poljubac mira, nakon čega je biskup Palić s nadbiskupom Puljićem krenuo prema svećenicima u katedrali i velikom mnoštvu od nekoliko tisuća vjernika ispred katedrale, koji su ispunili Trg sv. Stjepana i biskupsko ređenje pratili na velikom video-zidu na pročelju katedrale. Na Trgu su bili vjernici sa sva tri otoka Hvarske biskupije, više od sedam stotina hodočasnika Dubrovačke biskupije te  oko šest stotina Janjevaca i Letničana iz zagrebačke Dubrave i Kistanja, kao i vjernici iz cijele R. Hrvatske.
 
Vrativši se u katedralu biskup Palić je primio euharistijske darove, među kojima je bio i karitativni dar koji će biti predan potrebitima u Hvarskoj biskupiji. Kruh i vino prinijeli su predstavnici hvarskih bratovština Sv. Križa i Sv. Nikole. A komad rude iz Janjeva, koje je u povijesti bilo poznato po rudnicima i rudnim bogatstvima, prinijeo je biskupov nećak Anton Palić s djevojkama iz Janjeva i Kistanja. Od tog trenutka biskup Palić je nastavio predvoditi euharistijsko slavlje koje je do tada predvodio glavni zareditelj.
 
Pri kraju misnog slavlja prigodne govore održali su nadbiskup splitsko-makarski i metropolit Marin Barišić, u ime svećenika Hvarske biskupije župnik župe sv. Petra u Supetru i brački dekan don Toni Plenković, a u ime vjernika laika gđa. AnnaSansović iz župe sv. Stjepana I., pape, u Hvaru te biskup hvarski u miru mons. Slobodan Štambuk
koji je svome nasljedniku Petru poručio da, u skladu sa svojim biskupskim geslom,  baci mrežu i na desnu i na lijevu stranu. Na desnoj strani, uvjeren je mons. Štambuk, imat će obilati ulov, a na lijevoj će naći samo malo inčuna. No, i to je je dobro, jer se i od inčuna može napraviti dobar brujet. S ovim je mons. Štambuk sjajno oslikao društveno-politčku situaciju u Hvarskoj biskupiji.
 
Na kraju je govorio novozaređeni biskup Petar koji se predstavio riječima: „„ Ja sam Petar, vaš brat po krvi“!  Riječi zahvale uputio je svima nazočnima i onima koji su ga pratili u njegovu životu i na svećeničkom putu te svima koji su pridonijeli organizaciji slavlja, a u tome je glavnu riječ imao Odbor za pripremu slavlja, na čelu s hvarskim župnkom don Milijem Plenkovićem.  Biskup Palić je sve pozvao i potaknuo  „da, kloneći se svih podjela, svoj pogled usmjerimo prema budućnosti i odgovornim radom za dobro svih građana i vjernika naše Domovine pridonosimo boljitku društva u kojemu živimo“.
 
Nakon biskupovih riječi Bogu je iskazana hvala s pjesmom „ Tebe Boga hvalimo“. Potom je novozaređeni biskup blagoslovio sve sudionike svoga ređenja, a u katedrali su se zaorile pjesme „Lijepa naša Domovino“ i „ Kraljice neba raduj se“, koje su, kao i cijelo ređeničko liturgijsko pjevanje, predvodili katedralni zbor Sv. Cecilije iz Hvara, mješoviti zbor „Janjevo“ iz Zagreba i župni zbor Sv. Cecilije iz Kistanja. Zborove su pripremili Klara Milatić, Paško Đeldić i s. Blaženka Delonga. Pjevanjem je ravnala maestra Klara Milatić, a na orguljama je svirao Tomi Domančić.
 
Na svečanoj misi biskupskoga ređenja mons. Petra Palića koncelebrirali su gotovo svi biskupi i nadbiskupi iz R. Hrvatske, na čelu sa predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije i zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem. Iz BiH su došli svi biskupi predvođeni vrhbosanskim nadbiskupom i metropolitom kardinalom Vinkom Puljićem. Iz inozemstva su pristigla brojna izaslanstva i ugledni pojedinci kao što je apostolski nuncij u R. Hrvatskoj Giuseppe Pinto. U katedrali je koncelebriralo oko dvjesta biskupijskih i redovničkih svećenika. Misno slavlje i obred ređenja u katedrali su pratili rodbina i prijatelji biskupa Palića, brojne redovnice, zborovi koji su predvodili liturgijsko pjevanje te akreditirani predstavnici medija.
 
Ređenju mons. Palića nazočili su i brojni predstavnici društveno-političkoga, kulturnoga i znanstvenoga života: izaslanik premijera Vlade R. Hrvatske ministar uprave Lovro Kušćević, izaslanica predsjednice R. Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović savjetnica za društvene djelatnosti Renata MargaretićUrlić, saborski zastupnik Davor Ivo Štir, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, dožupan Luka Brčić, zamjenica župana dubrovačko-neretvanskoga ŽaklinaMarević, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskoga vijeća grada Dubrovnika Marko Potrebica, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, europarlamentarka Dubravka Šujica, gradonačelnik Hvara Rikardo Novak i mnogi drugi.
 
Misu biskupskog ređenja mons. Palića, kao i oproštajnu pučku misu mons. Štambuka dan prije, uživo je prenosila Hrvatska radio televizija na Drugom programu kao i Hrvatski katolički radio.  Za misu ređenja akreditacije je zatražilo oko dvadeset hrvatskih medijskih kuća, uglavnom vodećih hrvatskih medija. Za predstavnike različitih medija izdano je oko četrdeset akreditacija.
 
Poslije mise ređenja s brojnim predstavnicima medija odvojeno su razgovarali zadarski nadbiskup i glavni zareditelj Želimir Puljić, mons. biskup Štambuk i novoređeni biskup mons. Petar Palić. Nadbiskup Puljić je rekao za medije kako vjeruje da će biskup Petar Palić odgovoriti na izazove. Biskup Palić je kazao da će na izazove odgovoriti onako kako Crkva i kako to vjernici očekuju. A biskup Štambuk je dodao kako je  prednost biskupa Petra da odgovori na izazove baš u tome što je najmlađi biskup u Hrvatskoj. 
 
Nakon misnog slavlja pred katedralom su se zaorile prelijepe pjesme.Za sve pristigle hodočasnike i goste bila je pripremljena okrepa u povijesnoj zgradi Arsenala. 
 
Biskupskom ređenju mons. dr. Petra Palića prethodila je trodnevna večernja duhovna priprava od 27. do 29. travnja u hvarskoj katedrali. Poslije misa slijedio je prigodni program. Prve večeri program je bio posvećen Janjevu. Program druge večeri trodnevnice bio je posvećen dosadašnjem biskupu Hvarske biskupije Slobodanu Štambuku. Trećeg dana trodnevnice misno slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica. Potom je  održana svečana akademija u čast imenovanoga hvarskoga biskupa Petra Palića.
                  Stipo Marčinković
 
  Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

20240501_055654