Kotorvaroška Dolina

Molitva za mir u Ukrajini

Datum: 25.2.2022.


Poziv na molitvu i post u svrhu sprječavanja ratnih stradanja u Ukrajini

 

 Draga braćo svećenici,
drage sestre redovnice,
dragi Kristovi vjernici laici,

mnogima od nas je još uvijek u živoj uspomeni dramatično vrijeme od prije 30 godina kada su se olujni oblaci ratnih strahota iz susjedne nam Hrvatske sve više približavali području naše biskupije i domovine, a onda ga – nažalost – i prekrili.
Kao Vaš biskup i tada sam, zajedno s papinom porukom za Svjetski dan mira, uputio svim tadašnjim članovima naše biskupije, ali i svim našim drugim sugrađanima – i „svim odgovornima za sudbinu mnogih naših sunarodnjaka i suvremenika iz drugih nama susjednih krajeva“ da se svi založimo „oko očuvanja mira uz međusobno poštovanje i sprječavanje širenja ratnih strahota i stradanja u našoj sredini“.
Ovih dana do nas dopiru dramatične vijesti o velikoj opasnosti od ratnog sukoba – još mnogo većih razmjera – na istoku našeg kontinenta, u Ukrajini, kolijevki i više tisuća grkokatoličkih Ukrajinaca, koji više od 130 godina imaju svoje parohije (župe) na području naše biskupije.
Sadašnji Sveti Otac – papa Franjo se već tjednima ne umara u pozivanju svih odgovornih političara da spriječe izbijanje rata i besmisleno uništavanja ljudskih životā, te sveukupnih nužnih uvjeta za normalan život. Papa ujedno poziva na ustrajnu molitvu „da se nadiđu podjele, uklone strahovi i zaustavi ranjavanje i ubijanje“.
Njemu su se također već pridružile i brojne biskupijske zajednice diljem svijeta.
To želimo i mi, u našoj biskupiji učiniti, tim više, jer smo i sami doživjeli ratne strahote i još trpimo od neiscijeljenih ratnih rana.
Lijepo molim Vas, braću svećenike, da u slijedeću nedjelju, 27. veljače o. g. pročitate ovaj moj dopis na svim misama s narodom – a koji imate mogućnost da stavite i na svoju župnu stranicu – da se osobito na Pepelnicu (Čistu srijedu), 2. veljače o. g. svi pridruže u osobnoj i zajedničkoj molitvi, te po mogućnosti i u slavlju svete mise za sprječavanje i širenja rata u Ukrajini, odn. Istočnoj Europi. Na istu nakanu neka toga dana i poste.
Osim toga, potičem sve Vas, svećenike, koji možete, da u ponedjeljak, 28. veljače i u utorak 1. ožujka, uzmete misni obrazac „Za mir i pravdu“ (RM str. 724 i 725). Na kraju mise tih dana (a i kasnije) izmolite priloženu „Molitvu za mir u Ukrajini“.
Uslišio Gospodin naše usrdne molitve i blagohotno primio naš post i druge žrtve i pokore na tu nakanu!
Zazivam na sve Vas Božji blagoslov i molim zagovor Presvete Bogorodice Marije, Kraljice mira.
Vaš brat
X Franjo, biskup

MOLITVA
Svemogući Bože, koji možeš obratiti zlo u dobro, molimo Te, otkloni svako nasilje i ratne prijetnje ljudima na zemlji, sada to posebno molimo za narod u Ukrajini. Pomozi svima koji su odgovorni, da sukobe rješavaju mirnim putem i da narodi svijeta poštuju jedni druge te svi zajedno slave Tebe koji jedini možeš podariti pravi mir. Po Kristu našem Gospodinu. Amen.
 

Povratak

Izdvojeno

GLASNIK BROJ 138.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, ožujak 2024.

Datum: 22.4.2024. Pregledaj PDF

GLASNIK BROJ 137.

Događanja u župi Kotorvaroške doline, prosinac 2023.

Datum: 22.12.2023. Pregledaj PDF

Anketa

Imaju li smisla premještaji svećenika

Slika tjedna

facebook_1719766708443_7213224384290145831